A fogorvos válaszol

Csontelhalás

V. Mária

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül – korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

Válasz

Kedves Marcsi!

Természetesen anélkül, hogy megvizsgáltuk volna  Önt és röntgent láttunk volna, lehetetlen pontos és határozott véleményt alkotni. Ellenben személy szerint egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy a korábbi bölcsesség fog eltávolítás miatt lenne most 15 évvel később csontpusztulás a szomszédos fog gyökerei között. A csontdefektus elhelyezkedésétől és mértékétől függ, hogy gyökérkezelést követően érdemes-e megtartani a fog egyik gyökerét. Problémájára hatmadik megoldásként felmerülhet, hogy a fog eltávolítását követően csontpótlást végzünk saját csonttal, aminek gyógyulása után már megfelelő mennyiségű csont állna rendelkezésre implantatum behelyezéséhez. Ezzel kapcsolatban rendelőnkben keresse Dr Dr Sass Tamás kollégámat bizalommal. 

Üdvözlettel

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk