A fogorvos válaszol

Csontpótlás megtartott fogak körül

M. Gabor

Tisztelt Doktor,

Azt a kérdést járom éppen körül, hogy élő fog körüli csontpusztulás regenerálható-e valamilyen módon a fog megtartásával.
Az internet tele van olvasnivalóval az eleve hiányzó vagy menthetetlen fog helyén végezhető implantáció előtti csontpótlásról,
de ilyen összefüggésben, hogy „csontpótlás megtartott fogak körül” csak egy szegedi klinika weboldala hoz tartalmat.

A kérdésem ez lenne, hogy ez vajon kuriózum, ezért jellemzően nem csinálják máshol, vagy annyira triviális,
hogy ezért nem térnek ki rá a Budapesti fogászatok ismertetői?

Nem várok diagnózis-előzményt meg semmi ilyesmit, látatlanban nyilván nem lehet, csak hogy ilyen esetben érdemes-e Szegedre elzarándokolni,
vagy egyszerűen válasszak valakit Budapesten, mondjuk Önöket?

Válasz

Kedves Kérdező!

A probléma annyiban „triviális”, hogy sajnos nagyon sokakat érint, azonban ez nem a szájsebészet körébe tartozó klasszikus értelemben vett csontpótlás.

A meglévő fogak körül kialakult csonthiány a parodontológia témaköre. Parodontiumnak nevezzük a fogat tartó szövetek összességét, pl.: csont, íny, a fogat közvetlenül tartó kis rostok, stb. Az ehhez kapcsolódó, ezen szövetek elvesztését eredményező kórkép általában az úgynevezett krónikus parodontitisz. Ezt egy speciális baktérium flóra okozza (némi genetikei hajlammal), és a kezelés is ezek eliminálását célozza.

Számos regeneratív műtéti eljárás létezik a csontpusztulás következtében visszahúzódott íny helyreállítására, esetleg bizonyos részeken a csont helyreállítására, de itt a csontpótlás úgy, mint az implantátumoknál már nem lehetséges.

Mindenképpen szüksége lesz egy jó parodontológus kollégára, és egy konzultációra, aki felállítja a helyes diagnózist, és elindítja ezen a hosszú úton. Sajnos ez az állapot egy élethosszon át tartó kezelést és kontrollt igényel a hosszú távú siker érdekében.

Kollégáim, Dr. Orbán Kristóf, és Dr. Bartha Boldizsár állnak rendelkezésére, időpontért keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk