A fogorvos válaszol

csontvesztés

f. sfs

T. Szakértő!

Egy fogászati röntgen alapján a fogorvos „csontvesztést” állapított meg a felső frontfogaknál – egy 7 éves felvételen még nincs. Elmondása szerint 25%-os veszteséget lát, ami az életkorhoz képest (32 év) sok. Kérdéseim a következők lennének:
-mitől lehet ez a veszteség folyamatos parodontológiai felügyelet mellett
-milyen hoszú távú hatásai lehetnek
-hogyan lehet megállítani
-van-e esély a visszafordításra?
Nagyon rosszul érintett ez a hír, mert elég ijesztően hangzik. Főleg olyannak, aki meglehetősen figyel a fogai épségére.

Köszönettel:
Lajos

Válasz

Tisztelt Lajos!

Sajnos a fogágybetegségnek sokszor öröklött hajlama még egy fogai ápolására időt és energiát nem sajnáló páciens esetében is lehet rossz prognózisú. Ilyen esetben is évente (!) kell panoráma-röntgenen ellenőrizni a folyamat előrehaladását, mely lehetővé teszi még időben akár preventív, akár konzervatív vagy sebészeti beavatkozás elvégzését, ami egy időre megoldás az adott problémára, természetesen annak súlyossága függvényében. A 7 évvel korábban készült felvétel sajnos ezt a szoros nyomon követést nem tette lehetővé.

Mindenképp egy parodontológus szakorvos (fogágybetegséggel foglalkozó specialista) segítségét kellene igénybe vennie, pl. klinikánkon dr. Olariu András szakorvosét, aki az adott fogászati státuszra tud kezelési tervet javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Jancsecz Péter

Kapcsolódó kezelések

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk