A fogorvos válaszol

Cystostomia után

N. Emese

Tisztelt Doktor úr!
Páromon 2020 szeptember végén nagykiterjedésű állkapocs ciszta miatt cystostomiát végeztek. Hetente, majd havonta járt kontrollra, ahol átöblítették az üreget. Októberben gennyes váladékozás volt észlelhető, melyet antibiotikummal kezeltek. Novemberben megkapta a cisztaszűkítőt is. Ezalatt több alkalommal is (havonta legalább 1-szer) feldagadt az arca, a szájnyitás is korlátozott volt, orvosa párakötést javasolt, ami be is vált minden alkalommal. Szépen hámosodott az üreg is. Ezután is havi szinten feldagadt az arca, de párakötéssel mindig leapadt. A röntgen és panorámaröntgen se mutatott semmi elváltozást, szépen töltődik az üreg – ezt mondták. Ezév Március 23-án volt utoljára kontrollon. Viszont 3 hete az állkapocs alatt egy diónyi keményebb dudor keletkezett, ami tapintásra enyhén fáj, fejfordításnál is érzi az enyhe feszülő érzést. A covid miatt csak telefonon tudott értekezni a kezelőorvosával, aki szerint ez nyirokcsomó duzzanat. Újból párakötést javasolt. Viszont a duzzanat nem akar apadni. Tudom hogy egy ilyen műtét utáni gyógyulás akár évekbe is telhet, de ez a nem múló nyirokcsomó duzzanat adhat valami más problémára okot? Előre is megköszönöm megtisztelő válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

Véleményem szerint az sajnos nem jelent jót, ha a műtét óta gyakorlatilag havonta begyullad az érintett terület és hol antibiotikumos kezelésre, hol párakötésre van szükség a panaszok enyhítésére. A diónyi nyirokcsomó duzzanat is aggasztóan hangzik, ha egyáltalán valóban nyirokcsomó megnagyobbodás, és nem tályog áll a háttérben. Javaslom, haladéktalanul keressék fel a kezelést végző orvost vagy a területileg illetékes szájsebészeti ügyeletet személyesen!

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk