A fogorvos válaszol

Daganat vagy fogszorítás?

K. Bianka

Tisztelt Dr Úr/Nő!

28 éves vagyok(nem dohányzom, nem iszom alkoholt) , külföldön élek, nyelvet nem beszélem még olyan jól, azonban van egy problémàm. 10 éve letörtem az egyik alsó rágófogam, ez ki lett gyökérkezelve, majd kaptam rá koronát. Ez a korona az első covid hullàmban kiesett, akkor nem fogadott az orvos. Teltek a hónapok, mire eljutottam oda, hogy a fog az màr kezdett gyennyesedni és gennytasak is nőtt rà, így idén áprilisban kihúztàk még itthon. Májusban költöztem ki a pàrommal angliába és innentől kezdődtek a gondok, hogy sokkal idegesebb vagyok, kb minden miatt szorongok ami miatt éjjel szorítom a fogam ez eleinte nem okozott problémát. Pár napja éppen néztem a telefonomon egy videót és az arcom a kezembe tettem és éreztem, hogy az arcom vagy arccsontom és a felső rágófogam fáj, nem foglalkoztam vele, de màsnap megint fàjt a fogam, de akkor màr jobban, az arcomat is nyomkodtam, hogy fàj e, az is fájt picit. Sajnos hipohonder lány vagyok és egyből az interneten kerestem, hogy mi a baj, és bàrmit néztem szinte mindenhol a daganatot írtàk elsőnek. Nagyon megijedtem és kértem a pàrom, hogy menjünk haza,megcsináltatni a fogam de erre csak októberben kerül sor a leghamarabb. Sajnos itt még nem tudok elmenni semmilyen dokihoz sem, mert még a beteg biztosítás meg az ehhez kapcsolatos dolgokat még nem tudtuk elintézni sajnos. Anyukámnak is mondtam ezt az esetet skypeon, aki azt mondta, hogy biztos csak az idegeskedés meg a fogszorítás miatt van ez és ha meg van csináltatva a fogam és megnyugszom akkor elmúlik. Rubofent szedek rà, de az se jó hosszútávon. Nagyon rettegek, hogy valamilyen arccsontdaganat vagy arcüregdaganatom van. 2 nagyszülőm is daganatban hunyt el és ezért is félek a daganattól ennyire.

A kérdésem az az, hogy a fent leírtak utalhatnak e bàrmilyen daganatra vagy csak a fogam miatt fáj az arcom esetleg az arcizmom, fogam?

Köszönöm a segítségét

Bianka

Válasz

Kedves Bianka!

Látatlanban, szájvizsgálat és röntgen felvételek nélkül nem tudunk diagnózist felállítani.

Annak, hogy a panaszait daganat okozza, elég csekély az esélye. 

Mint írta, stresszes. Ez vezethet fogcsikorgatáshoz, éjjeli szorításhoz, ami túlterheli a rágóizomzatot, és ez okozhat arctáji fájdalmakat. Továbbá egy rossz, gyökérkezelésre szoruló fog is okozhat hasonló tüneteket.

Fentiek tisztázása csak szájvizsgálat és rtg felvételek megtekintése után lehetséges.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk