A fogorvos válaszol

Dalacin allergia

.

Kedves Doktornő!

A hétvégén feldagadt a szájpadláson, feszült nagyon de igazából sem ez sem a fogam nem fájt. Hétfőn elmentem fogorvoshoz, aki megállapította, hogy gyulladásban van az egyik hátsó felső fogam, amitől genny gyűlt össze a szájpadlásom felé. A fogat gyökérkezelni kell, csak előtte le kell vinni a gyulladást. Felírt Dalacint amit el is kezdtem még hétfőn szedni. Kedden estére tele lett a testem kiütéssel, felhívtam a sürgősségi orvosi ügyeletet ahol azt tanácsolták, hogy hagyjam abba rögtön a Dalacint és addig ne szedjek újabb antibiotikumot, amíg nem múlnak el a kiütéseim, ami lehet akár 2 hét is. Viszont a szájpadlásom, így továbbra is dagadt.

A kérdésem az lenne, hogy véleménye szerint mennyi időt érdemes várni a kezelés folytatásával és lehet e súlyosabb szövődménye annak, hogy nem kezeljük a gennyes szájpadlásom.

Előre is köszönöm,

Kata

Válasz

Kedves Kata!

Hasonló esetben nem a teljes antibiotikum elhagyást szoktuk választani, hanem egy másik típusú antibiotikumra állunk át. Az éppen aktív stádiumban lévő gyulladással kell valamit kezdeni, így nem maradhat. 

Valóban szoktunk adni antibiotikumot ilyen esetekben, de ez nem oki terápia, pusztán segít a szervezetnek kicsit. A valódi megoldás a fog kinyitása, tehát a kezelés megkezdése mihamarabb. Értelmetlen arra várni, hogy az antibiotikum lehúzza a gyulladást. Ha gyógyszer kerül a gyökércsatornákba a tünetek jelentősen enyhülni fognak, viszont emellett szükség lenne az antibiotikumos védelemre is, ez nem kérdés.

Szerintem keresse fel kezelőorvosát!

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk