A fogorvos válaszol

Dentinpótlás

P. Zoltán

Tisztelt Fogorvos!

Olvastam, hogy létezik már olyan anyag, amivel a nagymértékű szuvasság miatt elveszített dentint pótolni lehet. Önöknél vannak ilyen kezelések? Sajnos úgy látom, hogy ez még nálunk nem elterjedt, pedig a külföldi YouTube videókból az derül ki, hogy már több éve létező technika. Vagy esetleg ez nem annyira jó kezelési mód és idővel több a hátránya?

Köszönöm a választ.

Válasz

Kedves Kérdező!

Élő fog esetében vannak olyan technikák, amikkel mélyebb szuvasodások esetén dentin termelésre lehet késztetni egy fogat. Az így képződött dentint hívjuk harmadlagos dentinnek. Ezzel megelőzhető lehet egy gyökérkezelés például. A folyamatot VPT-nek, Vital Pulpa Terápiának hívjuk. Ahhoz, hogy ezen a kezelésen áteshessen egy fog, sok feltételnek kell teljesülnie, és alapvetően a fogbél állapota határozza meg, hogy elvégezhető-e a beavatkozás (egyáltalán szükséges-e), vagy pedig már gyökérkezeléssel lehet csak megmenteni a fogat.

Olyan anyag, ami a dentint élőként pótolja nincs, egyébként pedig minden tömőanyag a zománc és a dentin pótlására szolgál, tehát minden elkészített tömés megfelel az Ön által felállított kritériumnak, miszerint a nagyméretű szuvasodás miatt hiányzó foganyagot pótoljuk.

Az internetnek nem szabad mindent elhinni. Kicsit fura abba belegondolni, hogy egy laikus páciens az interneten kutakodva talál egy csodaszert, amit a több éves egyetemi képzésen, és folyamatos továbbképzéseken részt vevő fogorvos társadalom még nem fedezett fel, és nem alkalmaz itthon, pedig külfölfön már bevett technika. Mint minden orvosképzésben, így a fogorvos képzésben is a nemzetközileg publikált, és megfelelő követéses vizsgálatokkal alátámasztott technikák/anyagok kerülnek alkalmazásra.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk