A fogorvos válaszol

elhalt fog

K. Monika

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Az egyik fogamban napokig éles, rendkívül erős fájdalom volt, amelyet csak nehezen tudtak fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal csökkenteni. Szintén gyulladt ínyem és a fájó fog oka különösen erős fogmosás (elektromos fogkefe csere), mint lehetséges ok volt megjelölve. (Egyik fogam sem, de az említett fájós fog kifejezettem nem szuvas, tömésem nincs, fogkő minimális, fogak általános állapota jó.) A fájós fogat valamilyen védő bevonattal lekenték, ezt és a gyógyszeres kezelést követően a fájdalom szinte teljesen megszűnik lassanként. A CT felvételen a gyökércsúcs gyulladása egyértelműen megállapítható. Szakvélemény szerint gyökércsúcs gyulladása kizárólag elhalt fog esetén jellemző, így a fog gyökérkezelése javasolt. Tekintettel arra, hogy alsó metszőfogról van szó, azt szeretném kérdezni, hogy valóban biztos, hogy a fog elhalt? Nem élhette túl a gyulladást? Mindenképpen szükséges a gyökérkezelés?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

Röntgen és CT felvételek ismerete, valamint a fog vizsgálata nélkül sajnos nem lehet megállapítani, szükséges-e egy fog gyökérkezelése. A fog azonban nem csak szuvasodás következtében halhat el, okozhatja ezt trauma/baleset során a fogat ért ütés vagy rendellenes harapás miatt kialakult túlterhelődése a fognak.

Amennyiben másodvéleményt szeretne kérni, leleteivel kérem keresse fel rendelőnket bizalommal. 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk