A fogorvos válaszol

Elszürkült-visszafehéredett tejfog

Tisztelt Doktornő/Úr!

3 éves kisfiam egyik első, felső fogán, ill. felette az ínyén szürke elszíneződést vettem észre, ami aztán pár nap leforgása alatt más másnak is nyilvánvalóvá vált, feltűnő szürkére váltott a fog. Elvittem a városban a fogorvoshoz (gyermekfogászat NINCS), ahol ránézésre annyit mondtak, hogy valószínűleg beütötte még régebben, a fog pedig elhalt. Röntgen nem volt (bár kértem). Ami az ütést illeti, nem tartom kizártnak, hiszen esett párszor „rosszul” kismotorral. Már kezdtem belenyugodni, hogy ilyen marad a fog, amiben azért reménykedtem, hogy nem fog kiesni.Aztán kevesebb, mint egy hónapon belül a fog elkezdett visszafehéredni! Most szinte észrevehetetlen a különbség .A fogorvost csak felhívtam, azt mondta, hogy tévedek, nem lehetséges! Biztosan nem tévedek, ha más nem, jó pár fotó is bizonyítja, hiszen épp karácsony körül volt szürke.Van ennek valami egyszerű magyarázata? Még annyi, hogy a fog fölött, kívülről az ajkán mindig látok valami hólyagszerűt, ami hol eltűnik, hol visszajön.

Csak kombinálok, vagy lehet összefüggés? Válaszukat köszönöm

Válasz

A hólyagszerű elváltozás, ha az elszürkült fog felett van közvetlenül, akkor a fog elhalása következtében kialakuló sipolyjárat kiszájadzása.

Az elhalt és ennek következtében elszürkült tejfogak színe folyamatosan változik. Abban az esetben, ha az elhalás nem teljes, akkor előfordul, hogy az elszürküét fog színe világosodik. Ennek oka, hogy a fog vérellátása részlegesen helyreállítódik oldalsó, úgynevezett kollaterális erek által. De (!) ennek az Ön gyermekének esetében ellentmond a fog felettlevő hólyagszerű elváltozás jelenléte

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk