A fogorvos válaszol

„Elveszett” gyökércsatorna

K. László Györgyné

Az első nagyőrlő fogam gyökérkezelésre ítéltetett. (Hidegre, rágásra érzékeny volt.)
A gyökérkezelés során egy csatornát sikeresen megtisztított a doktornő, de a másik kettőre nem sikerült rálelni. Ilyen állapotban kaptam – két héttel ezelőtt -ideiglenes gyökértömést. Panaszom azóta nincs. Kérdésem: aggodalom nélkül be lehet fejezni így fejezni a kezelést, ami korona feltétellel jár?

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy gyökértömés attól lesz sikeres, hogy a gyökércsatornák teljes egészükben kitisztításra kerültek. Sokszor még akkor is lehetnek panaszok a későbbiekben, ha minden csatornát megtaláltak, de azok tisztítása nem volt elegendő.

2 teljes egészében meg nem talált csatornával 100% a sikertelenség. Hosszú távon ez azt jelenti, hogy biztosan egy nagy gyulladás fog kialakulni a fogon. Azt nem írta, alsó vagy felső fogról van-e szó. Pl. felső fogaknál eleve 4 csatorna van, nem 3, de alsóknál is többször 4 csatornás, mint 3. Amennyiben a fog felül található, akár az arcüreget is befertőzheti hosszú távon, így mindenképpen kezdeni kell vele valamit.

Amennyiben szabad szemmel nem jártak sikerrel, úgy a mikroszkópos gyökérkezelés a következő választandó lépés. Ez azt jelenti, hogy a hiányzó gyökércsatornákat nagy nagyításon megkeressük és kitisztítjuk. Ez egy precíz, nagy pontosságot igénylő beavatkozás.

Alternatív kezelésnek a fog eltávolítása a javasolt, hiszen ilyen állapotban mindenképpen gócnak számít.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk