A fogorvos válaszol

Erősödő fájdalom

Tiszteletem! A szájsebész kivéste, húzta, feszegette a letört fogam gyökerét(3gyökerű felső4)5 napja. Azóta napról napra jobban fáj a helye is, és kisugárzik az arcomra, fülemre, torkomra,fejre,állcsontra.A helyi fogorvos szerint valószínű, az arcüreggyulladás jelenléte is. Mikor a letört foggal elmentem hozzá, előtte épp hogy fájt némikor. Köszönném véleményét!

Válasz

Ha a fogmederben az eltávolított fog helyén nem képződik véralvadék, vagy mielőtt szervülne kieseik, esetleg felülfertőződik, akkor a csont szabaddá válik és begyullad. A fog kivésésekor a környező csont vérellátása romlik és a regenerációs képessége csökken. A seb nehezen gyógyul. Az idegvégződések szabaddá válnak a fogmeder falában, a fog helyén nehezen tisztítható üreg marad vissza, amit nem véd a véralvadék. Így ételmaradék kerül a sebbe, a baktériumok hatására a szabad idegvégződések heves kisugárzó fájdalommal reagálnak. Ilyenkor a terápia célja a seb fertőtlenítése, a behámosodás serkentése és a fájdalom helyi csillapítása. Ezt a seb átöblítésével és gyógyszerrel átitatott gézcsíkkal oldjuk meg, amit behelyezünk a sebbe és pár napig cserélgetni kell. Ha a panaszok nem enyhülnek, akkor újra bevéreztetjük a sebet. Az arcüreggyulladás ritkábban fordul elő, olyan fogak esetében, ahol a gyulladás az arcüregre is kiterjed, vagy a foggyökér belelóg az arcüregbe, és a fogeltávolításkor az arcüreg megnyílik. Ezt a húzást követően azonnal orrfúvási próbával ellenőrizzük. Ha a befogott orrnyílások mellett az orrüregben nyomás hozható létre és a levegő nem szökik ki a fog helyén keresztül, az arcüreg valószínűleg nem nyílt meg. Az arcüreggyulladás jele az arc telítettségérzése, lehajoláskor fokozódó fájdalom illetve nyomásfokozódás, vagy megnyílt arcüreg esetén folyadék jut fel az arcüregbe. Azt javaslom, mielőbb forduljon szájsebészhez!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk