A fogorvos válaszol

Érzékeny fog

.

Jó napot kívánok!

Márciusban kaptam az első fogamban egy ideiglenes gyógyszeres tömést, ami kiesett. A fogam az elmúlt napokban, nagyon érzékeny lett főleg harapásra, illetve néha olyan érzésem van, mintha feszítene a fogam. Harapni már alig merek vele, illetve fogmosásnál is okoz némi kellemetlenséget ez az érzékenység. Kipróbáltam már fogérzékenységre szájvizet, fogkrémet, de sajnos változást nem tapasztaltam.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhatja, ezt az erős érzékenységet? Létezik, hogy ismét gyulladásban van a fogam?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy megkezdett gyökérkezelt fog ellátásánál, a hosszú távú siker érdekében alapfeltétel, hogy a gyökércsatornában gyógyszer legyen, a fog pedig le legyen zárva. A mostani állapotban, amennyiben teljesen kiesett az ideiglenes tömés, semmi nem akadályozza meg, hogy az elfogyasztott étel, a nyál, a benne lévő számtalan baktériummal együtt ne bejusson a gyökércsatornába.

Mivel a fog gyökércsúcsának végén kialakuló gyulladást a csatornába bejutó baktériumok váltják ki, amíg a csatorna nincs megfelelően kitisztítva és lezárva, javulás nem várható. Ez a csontban lévő folyamat, tehát fogkrémekre és szájöblítőkre nem fog regaálni.

Mivel ez fájdalmat is okoz Önnek, a jelen helyzetben is ellátható akut páciensként. A csatorna átöblítését követően gyógyszert kell tenni ismét a fogba, és megfelelően lezárni azt. Gyökértömés most a vészhelyzet miatt nem készíthető, de gyógyszeres lezárással több hónapig is tünetmentes lehet a fog.

Keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk