A fogorvos válaszol

Érzékeny fogsor

Tisztelt Doktor Úr!

2017-ben a jobb felső 6-os fogam elkezdett érzékeny lenni, majd fájni, ami már 10 éve gyökérkezelve volt. Odáig fajult a fájdalom, hogy ki kellett húzni. Utána már az 5-ös fogam is elkezdte. A doki azt is kiidegelte, mert tömve volt és közel volt a fogcsatornához. De brutálisan elkezdett fájni a kiidegelte fog és 2 napra rá sajnos ezt is el kellett távolítani. De a java csak eztán jött. Majd az egész felső fpgsorom iszonyatosan érzékeny lett, fájt. Fél évig csak a bal oldalon tudtam rágni. Egy almába képtelen voltam beleharapni. Az arcomba és néha az alsó fogsorombam is éreztem az érzékenységet. ☝️ KB egy év volt még rendeződött a dolog de azóta sincs rendben. Fogselymezés után egyszerűen érzem a fogaim 2-3 napig, érzékenyek harapásnál főleg a metszőfogaim. Senki nem mondta mi történhetett és miért nem múlik el? Csonthártya gyulladás talán? Azóta a 2 fognyi rés már csak kB 1 fognyi. Jó fogaim nem mertem lecsiszoltatni, hogy hidat csináltassak. Implantátumot sem mertem csináltatni, mert féltem ha megpiszkálják azt a területet, akkor újra előjön megint az erős érzékenység. 🤷 Mi történhetett? Kihez kellene fordulnom?

Üdvözlettel:
Nandor

Válasz

Kedves Nándor!

Hasonló történetek esetén a legelső dolog, amit javasolnék egy gnatológiai konzultáció. A gnatológus kolléga az állkapocs ízület specialistája. Sajnos nagyon sok hasonló esetben veszíti el páciens a fogát, igazából feleslegesen. Az állkapcsot mozgató izmok eredésénél, tapadásánál jelentkező fájdalmat a páciens a fogakra lokalizálja.

Előfordul, hogy erre fogorvos kolléga nem gondol, és ilyenkor az azonos oldalon lévő legrosszabb fogat gyökérkezelik, vagy eltávolítják.

Tehát mindenképp ezzel kezdenék. Amennyiben ez nem hoz eredményt, és fogászatilag minden rendben van, úgy neurológus a következő lépés.

Rendelőnkben Dr. Sápi Béla kollégám tud Önnek gnatológiai ügyekben segíteni. Keresse Őt bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk