A fogorvos válaszol

érzékeny gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktornő/Úr!Van egy gyökérkezelt fogam, elöl, középről a második. Mivel külföldön dolgozom, és néha belenyilallt a fájdalom, ezért elmentem fogorvoshoz. Nem látszott lyuk, de mélyedés volt a fogban. Erre azt mondta a fogorvos, hogy a nyál vájta ki, de nem lyukas még. Viszont ha tömni kell, akkor gyökérkezelés szükséges. Meg is csinálta, bár nem volt sok ideje, mert egy hét múlva már kellett visszautaznom. Így szinte naponta mentem hozzá, hogy be tudja fejezni. Első alkalommal csak kifúrta. Ez oké. De nem is tömte be. Se ideiglenes, sem gyógy töméssel. Persze fájdogált, és másnap tett bele gyógyszert, plusz felírt antibiotikumot. Azt mondta, hogy a gyökér csúcs begyulladt. Gondolom, lehet ez attól, hogy érzéstelenítés után nem volt túl gyengéd a gyökércsatorna takarítással. Azt a spirál tűt elég vadul döfködte. Na, a lényeg, hogy utolsó otthoni napomon, azt mondta, hogy nem tömi be, mert nagyon gyengén, de érzékeny a fog. Mivel itt kint aranyáron van a kezelés, betömettem úgy, hogy ha fájni kezd, van nálam antibiotikum, meg fájdalomcsillapító vész esetére, míg nem jutok orvoshoz. Szerencsére nem fájt. Pár hétig… amikor is forró levest ettem. Máskor is ilyen melegen eszem. Mondjuk, hogy nem kellett szürcsölni, annyira nem volt meleg. Vagy mint egy tea. Erre elkezdett érzékennyé válni a fog, de ne fájt. Viszont már rágni nem mindig tudtam vele. Az már hasonlított a fájdalomhoz. De ez sem az igazi volt. Gondolom, mert ki van idegelve (nem teljesen?). Vagy lehet, hogy a gyökér csúcs begyulladt? Hidegtől ugyanez a helyzet. Idővel elmúlik. Minél hosszabban éri hideg, vagy meleg, annál erősebb ez a „fájdalom”. Ha hosszan éri, akkor már fáj tényleg. Mit tegyek? Esetleg levegő maradt bent a fogban, és hőre változik a nyomása? Nem szeretném sem ezt, sem a mellette levőket kihúzatni. Főleg úgy, hogy híd van mellette. Vagy várjak vele? Szedjem az antibiotikumot? Júliusban tudok csak hazamenni, hogy valaki megnézze. De oda már nem szeretnék visszamenni. üdv, Péterhát ez kicsit hosszú lett, bocsi

Válasz

A fogról érdemes lenne szájüregi felvételt készíteni. A leírása alapján nagy valószínűséggel a gyökércsúcs körül krónikus gyulladásos folyamat zajlik, amely jelenleg akut állapotban van, azaz fellángolt. Az antibiotikum tünteileg hatni fog, lejjebb húzza a gyulladást, a fájdalom csökkenni fog, de az oki terápia egy újbóli gyökérkezelés lenne.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk