A fogorvos válaszol

Érzékenység

.

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

Az lenne a problémám, hogy októberben nagyon érzékeny volt ráharapásra a felső bal 6-os fogam.
Az orvosi kezeléskor kiderult, hogy szuvas a fog, azonban a foggyökeret nem érte el a szuvasodas. A fogat kitisztitották és betömték(nem béleltek alá). 2,5 hét után visszamentem az orvoshoz, mivel ha kekszet, vagy apróbb darabos keményebb ételt fogyasztottam az érzékenység megmaradt (sokkal kisebb érzékenység volt mint korábban). Ezt kvoetoen még 1,5 és 3 hónap múlva is jártam fogorvosnal és elmondtam az érzékenységi panaszom is. A doktor úr azt mondta, hogyha nem javul, február végére, akkor menjek vissza és kapok egy új tömést. A fog nem javult, hétfőn voltam és próbatömést tett be a kezelő orvos, majd azt mondta, hogy 1 hónap múlva menjek vissza, ha panaszos a fog akkor gyökérkezeli, ha nem akkor pedig kapok végleges fogtömest. A próbatömes behelyezese óta 2 nap telt el és a fogam sokkal érzékenyebb ráharapásra, mint eddig volt.

A kerdesem az lenne, hogy ez mégis mennyire normális? Nem gyógytomest kellett volna alklamzani vagy esetleg alabelelni a fognak?

(januárban bölcsességfog műtétem volt, akkor készült CT, nem látták, hogy baj lenne a foggal vagy a töméssel)

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

A CT felvétel sajnos nem diagnosztikus értékű fogszuvasodás keresésekor, azon nem is láthatták, hogy a töméssel van-e gond. Véleményem szerint először a jelenlegi tömés magasságát volna jó ellenőrizni, mert ha a tömés emel és a fog normál összeharapáskor előbb érintkezik a többi fognál, az túlterheli a fogat. Továbbá szükséges lenne megnézni, hogy vitális-e a fog (ezt általában hőinger közvetítésével végezzük a rendelőben). Ezt a vizsgálatot friss periapicalis röntgenfelvétellel egészíteném ki, ha a hideget nem érzi a foggal. Amennyiben a röntgenen krónikus gyökércsúcsi gyulladásra utaló jel van, a fogat megfelelően gyökérzeleni kell.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk