A fogorvos válaszol

Érzéstelenítés után nem múló duzzanat és fájdalom

T. Nikolett

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Négy napja kaptam két darab érzéstelenítő injekciót a bal alsó 5-ös fogam tömésekor. A második injekció után egyből nagy gumó alakult ki alul szinte az állam vonalában, majd kicsit kisebb lett a kezelés végére, most viszont még mindig eléggé be van dagadva ezen a részen. Fájdalmas, ha rágok vagy mozgatom a számat. A fogam nem fáj egyébként, tehát a fájdalom innen a duzzadt részből érződik. Pár éve volt egy hasonló esetem, de akkor be is kékült az arcom és antibiotikumot kellett szednem. A kezelő fogorvosom azt mondta nem tud mit tenni ezzel, várnom kell amíg lemegy a duzzanat.

Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint sem szükséges ilyen esetben antibiotikum szedése és csak türelmesen várnom kell? Valamint nagyjából mennyi idő alatt várható a duzzanat apadása és a fájdalom csökkenése?

Köszönöm!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Érzéstelenítés során előfordulhat, hogy a tű megsért egy eret, amiből  vér távozik  helyi duzzanatot okozva. Ez a haematoma valóban együtt szokott járni kékes-lilák elszíneződéssel, de nem törvényszerű. Véleményem szerint javasolt lehet ilyen esetben antibiotikum szedése  az esetleges felülfertőződés megelőzésére, javaslom, keresse fel kezelőorvosát kontroll céljából, állapota rosszabbodása esetén (fokozódó duzzanat, nyelési nehézség, légzési nehezítettség) ügyeletes szájsebészeten jelentkezzen haladéktalanul.

Üdvözlettel 

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk