A fogorvos válaszol

Fáj a gyermekem foga.

K. Beáta

Jónapot kedves Dr úr/nő. Kislányom 5 éves és alul a legutolsó foga nagyon szuvas. Elmentünk vele fogorvoshoz ahol tisztítoták neki. Jobb lett nem volt semmi baj. De most megint elkezdett neki fájni. Voltunk megint tisztítani. De viszont még mindig fáj neki pláne ha eszik és rá harap. Tejfogról van szó. Nem tudom mi lenne a helyes kihúzatni vagy tovább kisérletezgetni. De megszakad a szivem ahogy szenved. Válaszát. Köszönöm szépen.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az említett tejfog 9 éves kor körül szokott kiesni és ekkor nő a helyére maradófog. Szerepe addig a hely fenntartása, azaz boztosítja, hogy a maradófog a megfelelő helyre tudjon kibújni. Ha túl hamar kerül eltávolítására, akkor az fogelőtörési illetve fogszabályozási problémákhoz vezethet. Ezért szoktuk javasolni a tejfog idegcsatornájának megnyitását és a fog nagyon alapos tisztogatását, ameddig csak lehet. Amennyiben sűrűn gyullad be és okoz fájdalmat, felmerül a tejfog eltávolítása, a korábban említett kockázatok figyelembevételével. Ennek megítélése gyermek fogszakorvosi feladat. 

Üdvözlettel

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk