A fogorvos válaszol

Fájdalmak (meddig?)

H. Edina

Tisztelt Fogászat!

Szeretném a segítségüket kérni: van egy fekvő bölcsességfogam, ami teljesen az íny alatt fekszik. Mostanában gyakran szokott fájni, mintha picit gennyes is lenne. Cataflamot szedek rá, illetve Corsodyl öblögetőt használok, de nagyon félek, hogy ennek ellenére még jobban begyullad. Szeretném megkérdezni mit tudok tenni az ügy érdekében? Illetve, ha nagyon elkezd fájni, akkor van Önöknél szájsebészet?

A másik gondom pedig, hogy az egyik tömött fogam ráharapásra fájdalmas, sejtem, hogy ez is egy időzített bomba.
Próbálok mostanság csak puhát, folyékonyat enni, az egyik oldalon a tömött fog, a másikon a bölcsességfog fájdalma miatt, igy már mindkét oldalon fájdalmas az étkezés.
Ezzel még igy egy darabig el tudok vegetálni, de szerintem hosszan nem, illetve félek, ha rosszabb lesz bármelyik, milyen ellátásra számíthatok?
Hálásan köszönöm válaszukat!!

Válasz

Kedves Kérdező!

Természetesen mind két problémájára van megoldás.

A bölcsesség foggal kapcsolatban akut páciensként, amennyiben fájdalmai vannak ellátható. Egy vizsgálat után fog tudni többet mondani szájsebészünk az aktuálisan végezhető kezelésről. A jelenlegi helyzetre való tekintettel, alapvető irányelv, hogy minden esetben a minél kisebb beavatkozás felé haladjunk. Ez azt jelenti, hogy amit meg lehet oldani hosszabb időre antibiotikummal, azt első körben azzal próbáljuk meg kezelni, viszont ahol indokolt a fog eltávolítása, ott azt a beavatkozást végezzük el.

A másik, már tömött fog fájdalmát több dolog is okozhatja:

Előfordulhat, hogy a meglévő tömés alászuvasodott. Új tömést jelenleg sajnos nem tudunk készíteni, ez az ellátás most tiltva van. Amennyiben ez a helyzet, esetleg szóba jöhet a régi tömés eltávolítása, és egy jobban záró, hosszú távú ideiglenes tömés behelyezése. (Fúró használatának mellőzésével.)

Amennyiben a meglévő tömése mély volt (ilyenkor elhalhat a fogbél), vagy az esetleg alatta lévő másodlagos szuvasodás elérte a fogbelet, úgy a fog úgynevezett kinyitása/trepanálása megengedett fájdalom csillapítás céljából. Ilyenkor egy baktérium ölő, szövet nyugtató gyógyszer kerül a csatornákba, majd a fogat bezárjuk egy hosszú távú ideiglenes töméssel. Egy ilyen lezárással akár fél évig is tünetmentes lehet egy fog. Gyökértömést, tehát a fog végleges ellátás csak a veszélyhelyzet után tudunk készíteni, de jelen helyzetben úgy gondolom, mindkét panaszának okát meg tudjuk szűntetni.

Fájdalom esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk