A fogorvos válaszol

Fájdalom és panasz nélküli rossz fog

H. Dániel

Üdvözletem.
29 éves vagyok eddig teljesen panaszmentesek voltak a fogaim. Elmentem egy kontroll vizsgálatra, síma tükrös vizsgálattal nem találtak panaszos fogat, de mondták, hogy a biztonság kedvéért csinálnak egy röntgen képet is. A röntgen felvételen állítólag 5 rossz fogat véltek felfedezni, ami a mai napon 5-öt be is tömtek. De kérdeztem is, hogy hogy lehetséges az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, erre olyan választ kaptam, hogy belülről rohadt meg, hogy a kettő között. Se büdös nem volt a szám, sem foginyvérzésem nem volt, és tükörrel megvizsgaltam otthon magamnak, és a fogaim is teljesen fehérek és épnek tűnnek,de még elvileg három fogam rossz, de külsőleg nem látszik annak egyátalán. Most azon tűnődöm, lehet a pénz miatt elrontják a jó fogaimat? Vissza menjek, hogy még azt a három fogamat betömjék amit én nem látok sőt az orvos sem látta csak röntgennel, vagy inkább ne? Mert 16 évesen már tömni akarta egy orvos az alsó fogaimat amit nem hagytam elmentem egy masik orvoshoz, és az meg azt mondta, hogy nem érti, mert teljesen épek! Lassan már nem tudom, hogy lehet e bízni a fogorvosokban vagy sem, olyan ez mint az autóknál az olajcsere… Röviden a kérdésem az az, hogy lehet e az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, semmilyen jellegű panasz nélkül?

Válasz

Kedves Kérdező!

Azt megállapítani, hogy valakinek van-e szuvas foga, kizárólag röntgen felvétellel lehet. Erre van egy speciális felvétel is, úgy hívják caries kereső röntgen felvétel. Sajnos rossz gyakorlat az, hogy panoráma röntgen alapján állapítják meg, hogy melyik fogat kell tömni, erre csak nagyon kevés típusú panoráma röntgen képes.

Fentiek alapján én úgy gondolom, inkább a röntgent készítő, és az alapján diagnosztizáló orvos kollégában kellene megbízni.

A szuvasodások sajátja, hogy két fog között, az úgynevezett kontaktpont (a fogak összeérő felszíne) alatt alakulnak ki. Magát a szuvasodást baktériumok okozzák, amik a fogközökben hagyott lepedéket bontják le, gyakorlatilag ez a táplálékuk. Ennek eredményeként savas közeget teremtenek a zománc felszínén, aminek hatására abból szervetlen anyagok távoznak, a zománc meggyendül. Ezt követően egy másik fajta baktérium már meg tud telepedni a zománc alatti dentinben, ahol sokkal gyorsabban halad a folyamat. A zománc alól előbb utóbb elfogy a dentin, ekkor a zománc egy harapásnál eltörik. Általában ilyenkor szokták észrevenni, hogy baj van, és innen ered az a rossz gondolat, hogy a fog belülről romlott el. Ilyen nem létezik, a fog belülről nem megy tönkre, a folyamat a két fog között kezdődik.

Tehát igen, pusztán ránézésre lehetetlen a kisebb szuvasodásokat diagnosztizálni, ehhez röntgen felvétel szükséges. És sajnos igen, panasz nélkül is lehetséges, hogy Önnek akár 5 vagy több fogát kell kezelni. Éppen a panaszmentesség miatt kell évente rendszeresen kontrollvizsgálaton megjelenni a fogorvosánál.

A két fog között kialakuló szuvasodások megelőzésére fogselymet, vagy fogköz tisztító kefét szoktunk javasolni. Pusztán a fogkefével végzett fogápolás során ugyanis a fogközöket sosem tisztítjuk meg.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk