A fogorvos válaszol

Fájdalom terhesség alatt végzett gyökérkezelés után

H. Anikó

Tisztelt Uniklinik!

Szeptember 8-án hirtelen jelentkező, nyilalló fogfájással (bal felső hatos fog) kerestem fel a fogorvosomat. Eltávolította a több éves amalgám tömést, mely alatt perforált a fogbél. A gyökér azonnali tisztítása és tömése után ideiglenes tömés került a fogamba; mivel ekkor 15 hetes várandós voltam, RTG felvétel nem készült. A következő orvoslátogatáskor, október 4-én jeleztem, hogy továbbra is érzékeny a fogam. RTG felvétel ekkor sem készült, az ideiglenes tömés eltávolítása után állandó tömés került a fogba. Az érzékenység nem erősödött, de sajnos állandósult. Nyomásra és harapásra „nehéznek” érzem a fogam, mellette az ínyem is enyhén duzzadt és fájdalmas. Bár a nőgyógyászom szerint (szinte biztos, hogy) nem lenne ártalmas a babára nézve egy röntgen felvétel elkészítése, és ez esetben jóval nagyobb kockázata van egy esetlegesen fennmaradó gyulladásnak, a fogorvos továbbra sem egyezik bele az RTG-be, ha rosszabbodna a fogam állapota, húzást javasol. Ezt azonban, ha van rá mód, szeretném elkerülni.
Érdeklődni szeretnék, van-e rá esély, hogy még menthető a fogam, esetleg van-e bármi módja a pontos diagnózis felállításának és sikeres kezelésnek. Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

A terhesség alatt szükségessé váló gyökérkezelés valóban egy nehezített pálya, hiszen a legfontosabb eszközünk, a röntgen felvétel készítése kerülendő. 

A mai modern röntgen gépek esetében azonban, amennyiben a kismama beleegyezik, a harmadik trimeszterben készíthető röntgen felvétel. A probléma az, hogy egy rtg felvételéllel lehet, hogy nem lesz előrébb…. Sok esetben fogászati CT felvétel készítése indokolt, kifejezetten felső nagyörlő fogak esetében, hogy a pontos csatorna számot, illetve a gyulladás nagyságát (ha van) kiértékeljük.

Hasonló esetekben rendelőnkben javasoljuk az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelést, ahol nagy nagyításon feltárhatóak a szabad szemmel nem látható csatornák, amik rendsz szerint a problémát okozzák.

Jómagam a várandós kismamák fogát a terhesség alatt sosem zárom le végleges tömőanyaggal, ugyanis a kezelés közben több rtg felvétel válhat szükségessé, esetleg az említett CT felvétel. Ilyenkor a megfelelő csonkvédelem mellett úgynevezett „gyógyszeres tömés/ideiglenes tömés” van a fogban, majd a kezelést a szülés után folytatjuk. A hátra lévő hónapokra panaszmentesség érhető el.

Véleményem szerint eredendően hibás a mostani kezelési protokoll, miszerint ha panaszos, kihúzzák a fogat, illetve itt jegyezném meg, hogy röntgen kontroll nélkül nem lehet abban biztos, hogy a szekmai kritériumoknak megfelelő gyökértömés készült-e. 

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk