A fogorvos válaszol

fájó duzzanat az inyen

Tisztelettel kérdezem, hogy mi lehet az oka annak (mert az én fogorvosom sajnos nem tudja) , hogy (a fogaimon kb.2 éve korona van) a leghátsó fogam felett az inyemen gennyes duzzanat keletkezett. A röntgenek jó fogakat (gyökereket) mutatnak és azok nem is fájnak. Az inyemtől viszont azon az oldalon mindenem. Fülem, álkapcsom, azon az oldalon a szemem, fejem arcüregem. Ezek úgy felváltva. Már egymás után több antibiotukumot is beszedtem (mellette időnként fájdalomcsillapítót is) és már ki is pucolták a gennyes duzzanatot, de a panaszom bár enyhűlt, de maradt.Úgy lüktet azon a helyen.Ez az eset fél évvel ezelőtt történt elösször, akkor is kitisztították és az antibiotikumok hatására elmúlt. De most fél évre rá ismét úgy és ismét ott előjött újra. Ráadásul most még elmúlni sem akar.Lehet, hogy a korona nem jól lett feltéve ? A fogorvosom szerint jól illeszkedik és jól zár.Mi lehet ennek az oka? Nagyon nagyon szeretném megtudni, mert így borzalmas amikor nem tudni, hogy miért van a fájás és bármikor ismét előjöhet.Hálásan köszönöm válaszát.Üdvözlettel: Gizella

Válasz

A leírásából nem derül ki, hogy az ínyen levő duzzanat pontosan hova lokalizálódik. EZ nagyon fontos, mert ez határozza meg a terápiát.

Abban az esetben, ha a duzzanat íny eredetű- az ínyszélnél jelentkezik-, akkor nem elegendő a zárt kürett, hanem nagy valószínűséggel sebészi feltárásból kell a problémás területet kitisztítani.

Abban az esetben, ha fogeredetű az ínyduzzanat- a gyökércsúcs magasságában található, azaz nem az ínyszélnél-, akkor a fog gyökérkezelése szükséges. Ez a beavatkozás elvégezhető a korona eltávolítása nélkül is. A fogeredetű krónikus gyulladás jelei nem mindig láthatóak kérdimenziós röntgenfelvételen- intraorális felvétel, azaz kisröntgen, vagy panorámafelvétel-, mivel ebben a régióban nagyon sok képlet vetül egymásra. A 3 dimenziós felvételeken, mint a CBCT felvételen jól megállapítható az elváltozás megléte vagy hiánya.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk