A fogorvos válaszol

Fantom fogfájdalom

J. Béla

Tisztelt Klinika!

Jobb oldalamon felül, a 14 és 16-os fogam környékén szoktam fájdalmat érezni. A fájdalom folyamatos tompa, melynek erőssége is változó. Van amikor előjön, fáj 1-2 hétig majd 1-2 hónapig semmi panasz. Ez évek óta ezmegy, az orvos meg szimulánsnak néz.
Kopogtatásra, semmire sem befolyásolható, egyedül evéskor, rágáskor erősödik fel a fájdalom. A 14-es gyökérkezelt, a 16-os tömött. Panoráma RTG-n nem látszik semmi kóros, fogorvosom élőben nem tudta produkálni a fájdalmat. Nem tudom pontosan behatárolni hogy a 14 vagy a 16-os a fájó-e, de inkább a 14-es.
Azt mondta ha nyomkodja az ínyemet és nem jár fájdalommal akkor nincs gond. De küldött periapicalis rtg-re.
A kérdésem hogy ott 100%-osan kiderül majd hogy melyik fogam a rossz?
Bélproblémáim vannak, Crohn betegség, attól fájhat a fogam, vagy fordítva? Ízületi és fejfájásom is van ami vándorol. Gyakran egyszerre jelentkeznek. Létezhet hogy a 16-os a tömött fáj és belesugárzik a 14-esbe?
Nade a fájdalom a fogban ami szintén a jobb felső oldalt vándorol is néha, a fogorvosnak egyszer sem sikerült reprodukálnia attól még lehet a fog a rossz? Ha valamelyik rossz nem szeretném megtartani, kiszeretném húzatni.
Ui: Önöknél van szombati rendelés, mekkora várólistával dolgoznak?

Válasz

Kedves Kérdező!

Az Ön által elmondott panaszok illenek egy már gyökérkezelt, de problémás fogra. 

Egy gyökérkezelt fog állapotát nem lehet felmérni panoráma rtgen, ezért szoktunk periapikális felvételt kérni a kérdéses fogról. Ezen rendszerint látszik, ha a fog gyökércsúcsán elváltozás található. Természetesen a leg pontosabb képet egy CT felvétel adja minden esetben.

A húzást egy kicsit túlzásnak tartanám, ha a már gyökérkezelt foggal is van a baj, a probléma teljes mértékben megoldható a fog eltávolítása nélkül is. Mikroszkópos gyökérkezeléssel a máshol reménytelennek ítélt fogakat is szép számmal meg lehet menteni.

Szombaton is elérhető a rendelő 7:30tól este 8óráig, időpontokkal kapcsolatban a recepciós munkatársak tudnak Önnek felvilágosítást adni.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk