A fogorvos válaszol

Fekete folt,csík a fogzománcon

Tisztelt DoktornőNemnagyon találtam kielégítő válaszokat az interneten és szeretném Önt megkérdezni a dologról.23 éves vagyok,de már kb.14 éves korom óta egy fekete csík jelent meg szép lassacskán az egyik rágófogamon.Akkoriban egyáltalán nem tulajdonitottam neki figyelmet,de az évek haladtával lassan átérte már a rágófogamnak a felét,vízszintes irányban..Szóval ez egy nagyon lassú folyamat volt,9 év alatt igen lassan növekedett.Sem az elmúlt években,sem most nem érzek semmi változást,tisztára úgy funkcionál továbbra is mint egy rendes fog (nincs fájdalom,nincs méretbeli változás,se ínyprobléma,stb.)Eddig nemnagyon voltak problémáim egyik fogammal sem ,de tartok tőle,hogy ennek az egy fognak az „elszíneződése,, a jövőben nem várt problémákhoz fog vezetni.Internetes utánaolvasások miatt nem tartom valószínűleg,hogy belső problémája lenne,mert az idegek miatt azt hamar megérezném,szerintem.Ha tudna a problémára megoldást és,hogy mitől alakulhatott ki lassan-lassan évek alatt nagyon megköszönném.Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Az elszíneződések két fő típusra oszthatók. Az egyik típusba a külső lerakódások tartoznak, ez általában lepedék, fogkő, vagy felületes zománcsérülés talaján alakul ki, rendszerint eltávolítható, viszonylag gyorsan növekszik. Ez esetben a szájüregben található baktériumok anyagcseretermékei illetve bizonyos ételek, italok, dohánytermékek színanyagai okozzák az elszíneződést. Szájhigiénés kezelések alkalmával legtöbbször eltávolíthatóak. A másik típus összefügg a foganyag károsodásával, fejlődési rendellenességével vagy a fog elhalásával. Korábbi sérülést követően például akár tünetmentesen is elhalhat egy fog és a fogbélkamra felől a vérfesték elszínezi a fogat. Szuvasodás talaján szintén különböző alakú és kiterjedésű elszíneződés jelentkezik, ehhez sokszor már panaszok is csatlakoznak. Előfordulhat, hogy az Ön esetében valóban csak esztétikai problémáról van szó, de nem kizárható az sem, hogy fogászati kezelésre lesz szüksége. Javaslom, vegyen részt egy fogászati szűrővizsgálaton az esetlegesen kezelést igénylő fogbetegség kiszűrése céljából.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk