A fogorvos válaszol

felesleges gyökérkezelés?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Bal felső 7,8 fogaimat egyszerre tömték be. Panaszmentesek voltak, a 8-as szuvasodása csak a röntgenen látszott. A 8-ason mély lyuk volt, a 7-esen egy distalis kisebb. A tömés napján a 8-as fájt és pár napig hőre érzékeny volt, aztán megszűnt minden probléma. 3 héttel később viszont (meghűlés után) nagyon erős nyillaló jellegű, rohamszerű fájdalmaim kezdődtek a felső állkapcsom hátsó részén mélyen lent az 5-8 fogak alatt, aztán váltakozva jelentkeztek az alsó állkapocs hátsó részén és néha az arccsontban is: a 3. napon már a Flector Rapid is alig hatott (napi 3). Ekkor tudtam visszamenni a fogorvoshoz, aki hidegérzékenység- és kopogtatási vizsgálatot végzett. Erre a 7-es fogam reagált, ám a 8-assal nem is éreztem a hideget. Ráharapásra egyik sem fájt – egyedül nem tudtam eldönteni, melyik okozza a problémát, de a 7-es meglepett a kisebb tömés miatt, amit említettem a fogorvosnak is. Azt mondta, hogy a 7-es steril gyulladásban van és hamarosan gyökérkezelni kell, amit meg is kezdett. Aznap a fájdalmaim alig enyhültek, másnapra szinte teljesen. Harmadnap estére viszont annyira megfájdult a 8-as, hogy még a nyelvemmel való érintésre is érzékeny volt, erősen lüktetett. Cataflamot szedtem rá, amire lassan enyhült a fájdalom, de már a 4. napja nyomásra érzékeny a fogam. Csak ügyeletre tudtam menni, ahol azt mondták, hogy nyugodtan várjam meg a 2 nap múlva esedékes következő kezelést. Leginkább az aggaszt, hogy vajon eredetileg nem a 8-as fog okozta-e a problémáim és a 7-est nem is kellett volna gyökérkezelni, ha még pár napot tűrök – avagy lehetséges-e két ilyen probléma egymástól függetlenül? Másik kérdésem, hogy ha a 8-as húzására kerül a sor, az nem veszélyezteti a gyökérkezelt 7-est? Törődését előre is köszönöm.

Válasz

Vizsgálat nélkül nehéz eldöntenem, hogy a 7es milyen állapotban volt, feltételezem azonban, hogy kezelőorvosa a legjobbat akarta mindkettőjüknek. A leírtak alapján én a bölcsességfog eltávolítását javasolnám, mert ezek gyökérkezelése ritkábban vezet sikerhez, fogpótlástani szempontból pedig kisebb a jelentőségük. Mindez a 7es gyökérkezelését nem befolyásolja!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk