A fogorvos válaszol

Felső fogak hirtelen kialakuló fájdalma

.

Tisztelt Válaszadó!

Másfél hete felnyitották 10 éve gyökérkezelt jobb felső hatos fogam, ugyanis bizonytalan panaszokat okozott (nagyon enyhe de állandó fájdalom 2 hónapja) és röntgenkép alapján a gyökértömés rövid volt.

A fog belsejének átmosásakor a fertőtlenítőszer (a fogorvos szerint) átjuthatott a gyökércsúcson, ugyanis hirtelen égő/csípő érzést éreztem, majd a kezelést követő napokban barnás-sárgás vízszerű folyadék ürült a jobb orromból. Antibiotikum kúra alatt álltam ekkor(10 napos kúra 6. napján), amit ugyanúgy tovább folytattam. A felnyitott fog ezután egy hétig, egészen tegnapig nyitva lett hagyva, nagyon ügyeltem rá, hogy ne menjen bele semmi.

A problémám az, hogy kb. a fog megnyitása utáni negyedik napon, ugyanazon az oldalon az orrom alatt és a felső 3-astól egészen az 5-ösig a fogaim nyomásra érzékenyek lettek, tehát ha a nyelvemet alulról hozzájuk nyomom az egészen furcsa érzetet vált ki: legjobban úgy tudnám kifejezni, mintha idegentestek lennének nem is az én fogaim lennének, és feszültség uralkodna bennük. Este fogselymezéskor is amikor a fogselyem hozzájuk ér egészen más érzés mint eddig.

A kinyitott fogba tegnap gyógyszeres gyökértömés került, azóta az panaszmentes a fent leírt probléma azonban mintha csak fokozódott volna.

A kérdésem az lenne, hogy az arcüreg vagy annak nyálkahártyájának esetleges gyulladása okozhat-e ilyen tüneteket a 3-astól az 5-ös fogig? Esetleg rájuk húzódott a kinyitott fogam gyulladása? Vagy szerencsétlen véletlen folytán épp most adnak tüneteket a már rossz fogaim? Utóbbit azért tartom valószínűtlennek, mert kis töméssel rendelkező, röntgenfelvételen normális jeleket mutató fogakról van szó és majdnem mind a háromban ugyanazt érzem (talán a 3-as metszőfogban jobban). A fogorvosom elég tanácstalannak tűnt, nem tudom hogyan tovább.

Nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Valószínűleg a gyökérkezelt fogának egy, vagy több csatornája belelóg az arcüregbe. Így, amikor a fogat átöblítették, a folyadék az arcüregbe került. A fog nyitva hagyása sajnos csak ronthatott ezen az állapoton, és ma már elég elavult nézetnek is számít. Hiába vigyázott Ön arra, hogy ne menjen a fogba étel, a szájüregi baktériumoknak még a legszűkebb csatorna is 7 sávos autópálya a nyitva hagyott fogon keresztül. 

A fogak fájdalma  arcüreg gyulladásra utal, ami a leírtak alapján összefüggésben lehet a kezelt foggal.

Véleményem szerint egy CT felvétel elengedhetetlen a továbbiakban, ugyanis, ha a fogon lévő gyulladás tényleg kapcsolatban van az arcüreggel, bizonyos esetekben mérlegelendő a fog megtartása az arcüreg védelmében, illetve megtartás esetén gondos gyökértömést igényel.

Hasonló esetekben mi mikroszkópos gyökérkezelést javaslunk, ugyanis ennek az eljárásnak vannak meg a feltételei egy arcüregbe lógó gyökér megfelelő töméséhez. Szükségessé válhat a továbbiakban szájsebészeti konzultáció is.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk