A fogorvos válaszol

Felső nagyőrlő fog

K. Péter

Tisztelt Dr Nő/Úr.

A jobb felső nagyőrlő fogam problémásnak látszik. Nevezetesen, azt tapasztaltam hogy erősebb harapásnál picit érzékeny volt a fog. Elmentem fogorvoshoz, aki kicserélte a régi amalgám tömést újra, (immár fehér tömés re). Namost nekem azóta ez az érzékenység felerősödött. Már érzékenyebb harapásra mint korábban (óvatosan tudok csak enni vele). Az orvos elmondása szerint, mély a szuvasodás, de rendben van még. Csak hossz irányban (harapás) érzékeny, oldalirányú kocogtatásra nem. Továbbá ami megjelent + tünet, hogy hidegre melegre édesre..lényegében mindenre….érzékeny a fogam nagyon is. Az az érdekes, hogy a nagyőrlő fognak csak a jobb felső sarkára érvényes az itt leírt. Ha magát a fog közepén lévő tömést, vagy a fogcsont egyéb részeit nyomogatom terhelem…. nincs érzékenység, hanem ha a fognak a jobb felső sarkában(fog szélénél) terhelem, akkor állnak fent a leírt tünetek. Csak az az egy pont érzékeny, de ha ott sikerül terhelni evés közben, igen érzékeny sajnos. Tömést cserét csináltak, de nem segített a helyzeten. Fájni egyébként nem fáj, csak az említett tünetek vannak jelen.
Namost ez így van már, kb 2-3 hete nekem tömés óta.
Mi lehet az oka? (lehet megrepedt a fog? ez rtg kiderülne? csak mert én erre gyanakszom)

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy mélyebb szuvas üreg kitisztítása után előfordulhat, hogy a fent leírt panaszok időben elhúzódnak. Az új tömés, amennyiben közel kerül a fog élő részéhez ingerelheti azt. Idő kell, mire ezek a tünetek elmúlnak.

Érdemes ilyenkor időnként kontrollálni a panaszt okozó fogat. Amint megjelenik a kifejezett ráharapási érzékenység, illetve melegre való érzékenység, előfordulhat, hogy gyökérkezelés válik szükségessé. 

Egy repedés hatására előbb utóbb a fogbél begyullad, vagy spontán fájdalommentesen elhal. Ennek kialakulásához idő kell. Röntgen felvételen nem mindig látszik egyértelműen a repedés vonala.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk