A fogorvos válaszol

Fémvázas kerámia korona

V. Emília

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Egy hónapja történt meg a fogaim lecsiszolása a bal4-jobb5 9 db. Ebből 3 kivételével mind gyökérkezelték már sok évvel ezelőtt, a bal4 gyökércsúcsrezekció is volt. Most kellet a korona előtt gyökérkezelni és rezekciót végezni a bal2-3 fogamon, és gyökérkezelni a jobb 3-ast, ennek nem volt gondja a gyökértömés után. A jobb 4es ép egyedül a korona alatt. A kezelések alatt ideiglenesen volt felragasztva a híd. A végleges ragasztással 4 nappal ezelőtt került fel. Másnap rezekció kellett mégis a jobb 3as fogon,.a gyökércsúcs annyira be volt gyulladva, hogy érzéstelenítés ellenére vegig éreztem a műtétet. Borzasztó volt. Erre rá 2 napra, tegnap már csak a sebhely fáj, viszont az egész híd mögött a szájpadlás felől az íny és a híd minden tagja olyan furcsa…abszolút nincs fájdalom, ragásra sem, ha megpiszkàlom a nyelvemmel az ínyem, vagy összekocogtatom a fogam, akkor néhany másodpercig, ilyen enyhe talán feszítő érzést tapasztalok, illetve néha enyhe lüktetést az egész területen, ami teljesen fájdalommentes. Az ínyem ma reggel nézte az orvosom, nem gyulladt. És a műtött fog sem fáj. Van viszont a koronán kívül a jobb 7es fogam, ami tömve lett, de fáj, húzásra vár, de meg kell várni h a műtét helye begyógyuljon. Az a kérdésem, hogy ezek a kellemetlen panaszaim lehetnek-e ettől a rossz fogtól, vagy idő kell a fogaknak és ínynek, amíg megszokják a hidat. Ha igen, akkor ez általában mennyi idő? Esetleg az lehet a gond, hogy túl sokat piszkáltam a nyelvemmel, illetve sokat kocogtattam össze? Válaszát előre is köszönöm.
Emília

Válasz

Kedves Emília!

Őszintén szólva kicsit kesze-kusza a történet, abból a szempontból, hogy egy hídpótlást csak biztos alapokra szoktunk felhelyezni, tehát ha megbizonyosodtunk arról, hogy alatta gyulladásmentes környezet van. Ennek kivárásáig általában hosszú távú ideiglenes pótlást helyezünk fel, ami egy fogtechnikai laborban készülő, akár 1-1,5 évig is viselhető kemény műanyag pótlás. Az új hídpótlás beragasztása után viszonylag ritka szituáció, hogy resecalni kell egy fogat, (Ön úgy fogalmazott, hogy mégis resecalni kellett, ez számomra kissé furcsa) persze nem lehetetlen, ehhez ismerni kellene a teljes történetet. 

Információval az Ön számára röntgenek megtekintése után tudnék szolgálni, ismerve a teljes kezelési tervet.

Köszönettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk