A fogorvos válaszol

fog elhalása

.

Tisztelt Fogászat! Másfél héttel ezelőtt kerékpár balesetet szenvedtem,amelynek következtében az államra estem.Elöl,az első 4 metszőfogamat is megsértettem,olyan formában,hogy alulról az állam sérült,elég nagy ütés volt.Panoráma röntgen készült,kimozdulás nem történt.A baleset után,azonnal,amikor belenéztem a tükörbe,láttam,hogy egy kis rés is keletkezett az első két fogam között,az ütés következtében,ami azóta már össze húzódott,bár még mindig könnyebben fér be a fogselyem,mint előtte.4 napra rá kezdett el fájni ez az első négy fogam,de talán azért ,mert addig nem is igazán éreztem őket.Mostanra kezd megszűnni a fájdalom,de eléggé fájt,szinte idegekig hatoló fájdalomnak éreztem.Hidegre érzékeny. Fogorvos azt mondta,hogy 3 hónapot kell várni,hogy megtudjuk,elhal-e a fog.Kérdésem az lenne,hogy meglehetne-e ezt akadályozni valamivel,vagy mitől függ,hogy elfog-e halni a fogam? Milyen gyakran szokott ez megtörténni egy ilyen ütés után? Maga a fog felülete nem sérült ugye,láthatóan,de csak azért nem,mert,hogy ezt elkerüljem,erőteljesen kitoltam az államat,de ennek következtében,elég nagy ütés is érte az államat alul.Nagyon izgulok,hogy mi lesz… Van hátsó fogam,amiből tört is le a baleset következtében,és pár napra rá,mielőtt letört volna belőle egy újabb darab,ilyen „morzsolódó-szerű” hangot hallottam. Ezeket a hangokat még most is szoktam néha hallani,alvás után,és attól félek,hogy mikor esnek ki az első fogaim,bár orvos azt mondta,hogy azok már nem igazán eshetnek ki.Nem merem őket megmozgatni,nehogy ezért lazuljanak meg. Kérem,adjanak nekem valamilyen tanácsot,hogy mivel lehetne megelőzni,hogy elhaljanak ezek a fogak,ha létezik erre valamilyen megoldás.Megtisztelő válaszukat előre is nagyon köszönöm,és várom,üdvözlettel:Szendrey Zoé.

Válasz

Az, hogy  a baleset során megsérült metszőfogak el fognak- e halni, az attól függ, hogy a fogakat ellátó idegszál és ér képlet milyen mértékben sérült! Ha nagyfokú a sérülés, akkor annak teljes regenerációjára kicsi az esély, nagy valószínűséggel el fog halni az érintett fog. De(!), mivel ez  folymat csak mikroszkópos szinten lenne követhető, erre nincs lehetőség, mer a fogak szájban vannak, ezért kell megvárni a 3 hónapot!

A fogakat érdemes kímélni (harapást kerlni, túl hideg, túl meleg étel, italok fogyasztását kerülni), illetve, ha csikorgat, akkor fogvédő sínt alkalmazni és minél tökéletesebb szájhigiénét tartson fenn!

 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk