A fogorvos válaszol

Fog érzékenység

Jó napot kívánok!
Egy két éve gyökékezelt fogam a vízre főleg érzékeny lett és villanyozó fájdalom van benne. Természetesen volt màr intraoralis és panoráma röntgen és egyiken se látszódik elvàltozàs és fogínygyulladás sincsen. 3 fogorvos is làtta màr a fogat

Válasz

Kedves Kérdező!

A gyökérkezelt fogak élő ideggel nem rendelkező fogak, tehát hidegre való érzékenység nagyjából kizárt. Több gyökerű fogak esetében előfordulhat olyan állapot – viszonylag ritkán -, hogy egy gyökérben nem találták meg az idegcsatornát, és az a gyökér kvázi életben maradt, ingert generál.

Meleg vízre inkább ad reakciót egy gyökérkezelt fog. Ez szintén olyan esetben szokott előfordulni, amikor egy gyökércsatorna nem kerül kitisztításra, és a benne elbomlott szövet helyét gázok töltik ki. Mivel a meleg víz hatására a tágulásra képtelen fog átmelegszik, viszont a csatornában lévő gáz kitágul, így meleg ingerre keletkezhet fájdalom.

További lehetőség még, hogy a kérdéses fog el van repedve, vagy esetleg egy mellette lévő fognyak érzékeny, amit tévesen a gyökérkezelt fogra lokalizál.

Esetleg felmerülhet még a gyökérkezelt fog repedése. Ez esetleg egy CT felvételen látható.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk