A fogorvos válaszol

Fog érzékenység

D. Attila

Tisztelt Uniklinik!

A jobb alsó 7-es fogamat be tömték kb 35 évvel ezelőtt amalgán töméssel és egy hónapja azt tapasztalom,hogy nagyon érzékeny mint a hidegre mint a melegre és a szoba hőmérsékletű ételekre és italokra is. Rágásra nem fáj a fogam.Voltam fogorvosnál aki leszedett a tömés tetejéből ami teljesen zárt és épp ,készült panoráma röntgen is a fogamról ,de azon sem található elváltozás .Sajnos a fogorvos nem tudta meg mondani,hogy mi lehet a baj. Az egyik ismerősöm Önöket ajánlotta. Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a válaszukat. Attila.

Válasz

Kedves Attila!

Először is, azzal kezdeném, hogy kisebb csoda, hogy 35 évig nem kellett hozzányúlni az amalgám töméshez. Minden munka, ami szájba kerül egy folyamatosan változó közegben van, egyszer elhasználódik.

A panoráma röntgen sajnos nem alkalmas a fogak állapotának pontos felmérésére, diagnózis felállítására. Magáról a fogról kellene egy kis röntgen felvétel, de elképzelhető, hogy ezen sem fog látszódni, ha a tömés alá van szuvasodva, ugyanis a fémek a röntgenen nagy fehér foltként jelentkeznek, hiszen, elnyelik a röntgen sugarakat. Amennyiben a szuvasodás az amalgám tömés alá terjed, nem feltétlenül fog látszódni.

Mivel panaszos a fog, mindenképpen azt javasolnám, hogy vegyék ki az amalgám tömést, és nézzék meg, mi van alatta. A tömés kiterjedésétől függően, nagyobb amalgám tömések cseréje esetén az úgynevezett inlay/onlay indirekt ellátást szoktuk javasolni. Amennyiben nagyobb felszínű amalgám tömést cserélnek fehér kompozit tömésre, és a fog csücskei nem kapnak megfelelő védelmet (az inlay/onlay ezt biztosítja) hajlamosabbak a törésre.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk