A fogorvos válaszol

Fog gyökérkezelése

.

Tisztelt Uniklinik!

Van egy rágófogam, amely január 7.- e óta gyökérkezelés alatt áll.
Nem akar szűnni a fog érzékenysége. Mindenféle gyógyszeres töméssel próbálja az orvosom menteni a fogamat.
Kérdésem az lenne, hogy előfordulhat, hogy ilyen régóta kezelés alatt álló fogat , amely folyamatosan hol jobban, hol kevésbé fáj, meg lehet még menteni?
Már a fog eltávolítás határán vagyok…
Válaszát előre is köszönöm!
Anikó

Válasz

Kedves Anikó!

Gyökérkezelés alatt álló fogak esetében kisebb panaszok normálisnak tekintendők, melyek jellemzően pár hét alatt általában rendeződnek. Amennyiben elhúzódó panaszokat tapasztal, úgy lehetséges, hogy a fogban maradt feltáratlan csatorna szakasz. Ez rágófogak esetében igen valószínű, ugyanis ha a kezelést nem nagy nagyításon végzik, a kezelőorvos egyszerűen nem lát minden csatornát.

A fog eltávolítása szinte biztos, hogy elkerülhető mikroszkópos gyökérkezeléssel. Ennél az eljárásnál a csatornaszerkezetet nagy nagyítás alatt kezeljük, ahol a járulékos csatornák is észrevehetők. További előnye a beavatkozásnak, hogy a csatorna rendszer vegyszeres átöblítése sokkal hatékonyabban történik, mint a hagyományos eljárásnál. Lényegében mind a fizikális, mind a vegyszeres tisztítás szükséges ahhoz, hogy a gyökércsúcs körül a későbbiekben ne alakuljon ki gyulladás és panaszai megszűnjenek.

Természetesen állhat érzékenysége/fájdalma hátterében más ok is, pl.: el van repedve vagy törve a fog, már kiterjedt elváltozás van körülötte stb. Fentieket viszont csak szájvizsgálat, illetve a megfelelő képalkotók ( röntgen, sok esetben CT felvétel) megtekintése után tudjuk megállapítani.

Feltétlen javasolnék egy konzultációs időpontot, ahol az endodontus kolléga részletesen tudja tájékoztatni Önt a fogával kapcsolatos teendőkről.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk