A fogorvos válaszol

fog helyébe akadt ételmaradék

D. Szilvia

Üdvözlöm!

Már többen feltették a kérdést itt előttem, de nem láttam egyértelmű választ rájuk vonatkozóan.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy a bölcsesség fog eltávolítása után, varratszedést követően megmaradt lukba jutott ételdarabka (ami kivédhetetlen) kijut, kitisztul onnan magától, vagy félő, hogy bennmarad és esetleg úgy zárul össze az íny, hogy ételmaradék marad a kráterben? Vagy egyszerűen a gyógyulás, összehúzódás során szépen minden kilökődik?

Köszönöm a választ!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a fog eltávolítását követően elhúzódó sebgyógyulás miatt egy mélyedés maradt vissza a bölcsességfog helyén és ez fájdalmat már nem okoz, a terület megfelelő tisztítása, öblítése fontos, a bejutott ételmaradékot el kell távolítani. Idővel ez a mélyedés csökkenni fog majd elsimul. Azt viszont kiemelném, hogy a fog eltávolítását követően szigorúan tilos öblögetni, mert ezzel csak a fog helyén képződött véralvadék sebből való távozását segítjük elő, ami elhúzódó sebgyógyuláshoz vezet következményes fájdalommal. Ha a húzást követően néhány nappal kezd el fájni a terület és észleli a mélyedést, mindenképp keresse fel kezelőorvosát, hogy panaszai mielőbb enyhüljenek. 

Üdvözlettel

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk