A fogorvos válaszol

Fog körüli érzékenység

V. Anna

Üdvözlöm!

Van egy gyökér kezelt fogam ,
amit korábbi években gyökérkezeltek, de mindig úgy éreztem valami nincs rendben vele, havonta visszatérően, a felső állkapocsban , kellemetlen csípő, kicsit bizsergő érzés volt, ami elviselhető, de nagyon zavaró volt, mert volt hogy 3 napig még a fejem is fájt tőle.
A JOBB FELSŐ 6-os fogról van szó.
Gondoltam nincsen jól betömve a fogat körülvevő fogközök,, mert a jobb felső 6-os, 7-es között folyton vérezgetett., betömettem újra a fogközöket,
de a probléma nem szűnt.
Önöknél Az Uniiklinikben készítettem róla röntgent, visszavittem az Orvoshoz aki régen tömte, kiszedte a régi gyökértömést az 5.-ös fog felől,
Nem volt gennyes, nem jött belőle semmi, elkezdte kezelni, 5 hónapig.
Azt figyeltem meg, hogy amikor teletömte gyógyszerrel, és úgy zárta le ideiglenesen, akkor egyszer jól fel dagadt az arcom, ami soha életemben nem volt.
Kikapartam a rózsaszín kis tömőszálakat, utána egyből jobb lett.
Végül javasoltam ne tömjön bele olyan erős gyógyszert,
Végül 1 hónapja tett bele pici vattával átitatott klumskit, ideiglenesen lezárta,
Nem fájt, semmi baja nem volt,
így jöhetett a Végleges tömés.
Ismét teletömte rózsaszín, v pirosnak is mondható kis szálakkal, utána letömte
véglegesen.
A Probléma, a csípő érzés, és fog melletti vérzés ismét fenn áll, Szenvedek a kellemetlen nyomó feszengő érzéstől.

A lenne a kérdésem:
Lehetséges-e hogy simán valami egyszerű gyökértöméssel lehetne-e betömni a Jobb Felső 6-os fogam az ominózus egy gyökerét?
Gyanakszom , marja a gyógyszer, mert már nincsen semmi gyulladás, és irritálja a gyökércsúcsi szöveteimet..?

Holnap elmegyek Önökhöz ismét egy Röntgen felvételre erről az egy fogról.
Előző röntgen Uniiklinik 2109.05.hó. készült.

Várom mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel:
Vas Annamária.

Válasz

Kedves Annamária!

Egy felső hatos fog újrakezelésénél nem röntgen felvételt kell készíteni, hanem egy CT felvételt. Ezek a fogak 95%ban tartalmaznak egy negyedik csatornát, amit az esetek döntő többségében csak nagy nagyításon lehet megtalálni, rendelőnkben éppen ezért javasoljuk hasonló esetekben az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelési eljárást.

A leírtak alapján minden bizonnyal van egy gyulladás a gyökércsúcsi részen, ennek létezéséről, illetve pontos méreteiről szintén csak CT felvétel alapján lehet tájékozódni.

Rendszerünkben megnéztem a készült röntgen felvételt, és véleményem szerint akár egy 5-6mm-es cysta is lehet az egyik gyökércsúcson. Pont azon a gyökércsúcson, ami tartalmazza a plusz egy kis csatornát. Amíg azt nem találják meg, és tisztítják ki, minden kezelés sikertelen lesz.

Egy fog nyitva kezelése jelentősen ront annak hosszú távú tarthatóságán. Önnek természetesen elmúltak a fájdalmai, mert a gyulladásban/cystában termelődő váladék a fogon keresztül távozni tudott, így nem feszített, nem okozott fájdalmat. De ennek az állapotnak a helyes kezelése antibiotikum felírása, a gyökércsatonák áttisztítása és megfelelő gyógyszeres lezárása. 

Én mindenképpen egy CT felvétel készítését javasolnám, és egy mikroszkópos endodonciai konzultációt!

Időpontért keressen bizalommal!

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk