A fogorvos válaszol

Fog növekedés

.

Üdvözlöm

Kislányom 5és fél éves. Úgy számoltam,hogy 20db tejfoga van,nem mozog és nem esett ki egy sem.Ma vettük észre,hogy felül és alul is elkezdett 1-1db új foga nőni.
Ezek már maradandó fogak?Van vele teendő?

Válasz

Kedves Anyuka!

Gyermekeknél a fogváltás a fogsor kiegészülésével kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a tejfogak mögött megjelenik az első maradó fog úgy,hogy tejfog nem esik ki, ez lesz az első nagyörlő fog, 6. a középvonaltól számolva. 

Mivel a gyermekek kéztőcsontjai még nem fejlődtek ki rendesen, így a helyes fogmosási technikát, a körkörös mozgást csak 10-12 éves korukra tudják csak kivitelezni. Éppen ezért, Önnek a gyermek 12 éves koráig minden alkalommal utána kell mosni, tehát fogat mos a kislánya, majd Ön ellenőrzi azt, és megtisztítja a fogakat Ön is.

Amennyiben az újonnan kibújó maradó fogacska már teljesen előjött, úgy érdemes azt egy gyermek fogszakorvos kollégának megmutatni, igényel-e a fog úgynevezett barázdazárást.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk