A fogorvos válaszol

fogak meglazulása?

.

Tisztelt Fogászat! Nagyon elvagyok keseredve a fogaim miatt,mert nem tudom,mire számíthatok,megmaradnak-e..Ebben szeretném a tanácsukat kérni.5 hónappal ezelőtt,volt egy balesetem,amelyben,alulról ütöttem meg a fogaimat,leginkább,az alsó 1-es ,2-es metszőfogamat. Akkor azonnal az ütés után,keletkezett is egy kicsike rés a két fogam között,ami 2 napra rá ,szinte teljesen össze húzódott,de valamennyi hely még mindig maradt köztük,mert sokkal könnyebben csúszott be a fogselyem,mint előtte.Az egyik fog,nagyon picit el is kezdett mozogni,és kifelé dőlni. A fogorvosom,tömőanyaggal rögzítette a fogat,a vele szomszédos fogakkal. Ennek már több ,mint 3 hónapja. Az utóbbi időben,egyre inkább ,arra lettem figyelmes,hogy ahogyan mosom a fogamat,és belülről az ujjamat a fogakra teszem,lehet érezni-még így is,hogy az egyik fog be van sínezve-hogy picit mozognak a fogak. A két fog között,olyan mintha lent a gyökerei szét lennének csúszva,és túl nagy lenne köztük a hely,illetve ,ahogyan fogkefével,alulról felfelé dörzsölöm a fogat,akkor lehet nagyon érezni a mozgást. Az íny itt egy picit,szemmel láthatóan,lazább is ,mert lehet „mozgatni”.Arra gyanakszom ,esetleg,hogy nem jó állásban voltak a fogak ,amikor betették a tömőanyagot,és túl nagy hely van ott fent tartva,amitől meglazulhattak a fogak.. Vagy a csonttal történhetett valami? Nem akarok butaságokat írni,nem értek hozzá,de mintha,meg lenne süllyedve ott az íny-illetve a fogak,egy kicsit.Lehetséges ez? Röntgen nem mutatott különösebb eltérést.Vitalitásvizsgálatra pozitívan reagáltak a fogak.Ami még nagyon rossz,és ijesztő érzés,hogy néha furcsa hangokat hallok ezeknél a fogaknál,másképpen nem tudom leírni: ilyen pici pattogó-morzsolódó hangokat.Lehetnek ezek a hangok kilazulás miatt? Önök szerint,a fogszabályzó nem jöhetne szóba nálam,hogy összébb nyomja a fogakat,mert úgy érzem,nem csak a két fog között,hanem az alsó 4 metszőfogam,mintha mind elmozdult volna picit,és az a szabályos íve sincsen meg a fogaknak,ami a baleset előtt volt.Előre is nagyon köszönöm és hálás lennék,ha válaszolnának! Üdvözlettel:Enikő

Válasz

A fogaknak természetes állapotukban is van egy minimális mozgathatósága, hiszen nem mereven rögzülnek a csonthoz. A balesetben sérült fogakat sínezés után kímélni kell, nem tanácsos tesztelni, ellenőrizgetni, hogy mozgathatóak-e, mert így a gyógyulást, a rögzülésüket hátráltatnuk.

A sínt minimum 4 hónapig érdemes fenntartani. Abban az esetben, ha a fog élő maradt és kellően stabilizálódott, akkor át lehet gondolni a fogszabályozás lehetőségét! Javaslom, keressen fel fogszabályozó szakorvost és konzultáljon vele a lehetőségekről.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk