A fogorvos válaszol

'Fogas' kérdés

G. Mária

Üdvözlöm Önöket!

10 hetes kismama vagyok, és 3 dolgot szeretnék megkerdezni.

1. A terhességem előtt soha semmilyen nagyobb félelem nem volt egy-egy fogaszati kezelés előtt. Az injekciót kimondottan jól tűrtem, volt hogy egyszerre kapták ki két bölcsességfogamat, de most egy egyszerű fogmosás is problémát okoz. Eddig mindig alaposan mostam, de most extra rövid időn belül kell megmosnom, mert öklendezek, vagy hányok…
Iszonyatosan zavar a sok nyáltermelődés a számban! Ami eddig nem zavart.

Esedékes lesz elmennem a várandós kiskönyvemmel a körzeti fogorvoshoz, de egyelőre nem tudom „hogyan kezeljem” a kialakult helyzezet.

2. Ami még ront a helyzeten, az az, hogy maradt még 1 bölcsességfogam(j.a.8), ami pont most kezdett el „mocorogni”, ráadásul nem a tetején feszít, hanem oldalt!!!-olyan mintha „dőlne”, meg vagyok ijjedve hogy ki kell szedni!

3. Illetve van már egy korábban (j.f.4) gyökérkezelt fogam, ami elkezdett barnulni, és nem mondom hogy faj, de most 3 napja az így a fogtőnél érzékeny. Nem úgy fáj mint egy tipikus fájó fog, hanem mint ahova beszorult egy kis ételmaradék, és megmosva, kiszedve, fajdalmat, inkább érzékenységet mutat.

És mivel már van egy korábbi panorámaröntgenem, látszik rajta, és az ínyen is kitapintható, hogy szerintem nagy a gyökere!

Egyszóval tudom, hogy már korábban esetleg ki lehetett volna húzatni, de most ez a helyzet, és szeretném kikérni a véleményüket!

Hogy fogok így egyáltalán beülni a fogorvosi székbe. Nem szeretnék pont ott hányni!!
És az jól tudom, hogy csak a 2. Trimeszterben lehet fogat húzni?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Üdvözlettel: Gáborné Mária

Válasz

Kedves Mária!

A terhesség alatt  nem ritka az ilyen jellegű hányinger. Természetesen a fogorvos is alkalmazkodik ehhez és türelmesen, több szünetet tartva végzi a vizsgálatot és az esetleges kezeléseket. Szükség esetén bármikor lehet fogat húzni a terhesség alatt, de valóban, ha tervezhető a második trimeszter a legideálisabb a foghúzásra. Általában a bölcsességfog eltávolítása nem akut dolog, így elhalasztható terhességet követő időszakra. A fognyaki érzékenység inkább az ínye felől jöhet, mert a terhesség alatti hormonális változások  ínygyulladásra hajlamosítanak. Üdvözlettel: dr. Záhonyi Balázs

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk