A fogorvos válaszol

Fogászati beavatkozás után kialakult szájzár

K. Ágnes

Tisztelt Cím!
Ez év augusztus hó végén négy egymás utáni napon gyökérkezelték a bal alsó hetes fogamat. Előzmény az volt, hogy korábban ez a fogam már tömött volt, de ez év májusában egy része letört. A fogorvosomnak sikerült újra építeni, ill tömni, de ezt köbvetően hidegre és később harapásra is érzékeny lett.
A gyökérkezelést követöen ideiglenesen lezárták és két hétre rá került volna véglegesen tömésre, mert a gyökérkezelés utolsó napján is az inyem még érzékeny volt.
Az utsó gyökérkezelési napot követően azonban rágási és szájnyitási problémám jelentkezett, mely meglehetősen fájdalmas és még a mai napig fenn áll. Nem teljes csak részleges a szájzáram, és az inyen is nyomásra erőteljesen fáj. Már a kezelt fogam kihúzását is bevállaltam volna, hogy a problémán, fájdalmam megszűnjön, de fogorvosom ill több más fogorvos és szájsebész sem vállalta be a foghúzást, mert indoklásuk szerint nem tudom megfelelőre nyitni a számat, így meg kell várni a szájnyitási korlát megszűnését. Végül találtam egy fogorvost aki azt mondta, hogy az injekció adásával lehet, hogy elernyed annyira az izmom, hogy hozzá tud férni a fogamhoz, de ez menetközben fog kiderülni, amennyiben nem lazul, akkor legfeljebb lesz egy jó estém.A fogam sikeresen kihúzásra került és vártam a gyógyulást. A foghúzás már másfél hónapja történt, de a szájnyitási korlátom még mindig meg van. Kérdezném, hogy mi okozta ezt a problémát (a gyökérkezelés során rossz helyre beadott injekció, hosszú ideig nyitvatartott száj, vagy a gyökérkezeléssel megsértett csont) ? Mi a teendő hogy teljesen visszaálljon a szájnyitásom, mivel lehetne segíteni a gyógyulási folyamatot? Azt is kérdezném hogy egyátalán elmúlik ez? Legyek türelmes , mert ez egy hosszú folyamat, s nyilán egyén függő? De mégis mennyire lehet számolni időben? Utánna készült több röngen is mely azt igazolja, hogy nincs gyulladásos, ill további problémás fogam, mely ezt fenntarthatná. Válaszukat előre köszönöm! Tisztelettel. Kertesiné Kelemen Ágnes

Válasz

Kedves Ágnes!

A kialakult szájzárat kizárt dolognam tartom, hogy akár a gyökérkezelt fog, akár, esetlegesen annak gyökércsúcsi részén kialakult elváltozás okozta volna, így bevallom őszintén azt sem értem, ezt a fogat miért kellett eltávolítani. Amennyiben kialakul egy ilyen szájnyitási korlátozottság, és emiatt nem tudják befejezni a fog gyökérkezelését, úgy a megfelelő gyógyszeres lezárással akár fél évig is lehet várni a fog végleges gyökérkezelésével. Ezen időszak alatt legfeljebb enyhe ráharapási érzékenység tapasztalható, azonban ez ülések között is teljesen normális reakció. A legtöbb esetben csak a végeleges gyökérkezelést követően múlik el, egyes esetekben akár hetekkel később. Ez utóbbi is még szintén normális. 

Az ínyét érintő probléma szintén különválasztandó a fog gyökérkezelésétől abban a tekintetben, hogy ezt inkább nem megfelelő kontaktpont, rossz széli zárású tömés, íny feletti vagy alatti fogkő okozza. Szintén nincs köze a szájzárhoz.

Szájzárat általában a fogászati beavatkozásokhoz adott úgynevezett vezetéses érzéstelenítés okoz. Ennél a típusú érzéstelenítésnél az állkapocs belső felszínén futó rágóizmokon kvázi keresztül kell szúrnunk, és ebből ered a szájnyitási korlátozottság. Ez gyakorlatilag pontosan olyan, mint egy izomláz. Megfelelő tornáztatással ennek oldódnia kell. Ez azt jelenti, hogy kinyitja a száját annyira, amennyire csak tudja, majd két kezét a két ellentétes (alsó-felső) fogsorra helyezve, kicsit „ráfeszít” a nyitott állapotra. Ezt 1-2 másodpercig tartja, majd becsuk. Leírtakat egymás után többször ismétli, naponta többször. Elméletileg ezzel oldódnia kellene belátható időn belül a kialakult szájzárnak.

Egyéb esetben szájsebész szakorvos kolléga felkeresését javaslom.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk