A fogorvos válaszol

Fogcsináltatás

T. Nikolett Anikó

Tisztelt Dr. Úr/Nő!
Én olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 28 éves 3 gyerekes anyuka vagyok. Sajnos a terhesség alatt nagyon megromlottak a fogaim. Mivel menthetetlenek mert annyira megromlottak ki vannak esve fele lukas le van törve 🙁 van hol már nincs is fogam. Ilyen esetben csak müfogsorral lehet már helyrehozni a fogaimat? Szájsebészeten nem voltam még mert ahol lakom Székesfehérváron ott felküldenének Pestre mivel nekem van egy örökletes betegségem Von Willebrand 8-as faktor hiány vérzékenység,és igy nem mernék megcsinálni meg nem is lehet faktorpotlo nélkül. Tanácsra lenne szükségem hogy ennek mennyi idö lenne a menete vagy hogy zajlik ilyenkor a teljes fogmegcsináltatás?
Elöre is köszönöm válaszát. Nikolett

Válasz

Kedves Nikolett!

Amennyiben több fog is érintett egy fogsorban, illetve már vannak hiányzó fogak, ott teljes helyreállításra van szükség. Ez többféle képpen is történhet. Fix pótlással, amikor is a megmaradt fogakra hídpótlás kerül, úgynevezett kombinált munkával, amikor van egy fixen beragasztott híd, és ehhez csatlakozik egy kivehető fogsor, illetve teljes kivehető protézissel.

Azt, hogy a fent említett formák közül adott esetben melyiket választjuk, mindig a megmaradt fogak száma és állapota dönti el. Ezek megítélése egységes a fogászaton belül.

Hogy személyre szabottan, Önnek pontosan milyen helyreállítást lehet csinálni csak egy panoráma rtg alapján lehet kb. megítélni. Először fel kell mérni, hogy mely fogakat lehet megmenteni/megtartani gyökérkezeléssel, töméssel, illetve hogy mely fogaktól kell sajnos elbúcsúzni. Ezek után a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése alapján állítunk fel kezelési tervet. 

Az Ön alapbetegsége miatt valóban gondosabb odafigyelést, előkészülést igényel egy-egy szájsebészeti beavatkozás, esetleg a kezelési tervet is befolyásolhatja (pl. nem implantátumok beültetése az elsődleges választandó lehetőség). 

Amennyiben a komplett helyreállítás a cél, biztos lehet benne hogy hosszabb periódust fog felölelni a sokféle teendő, beavatkozás miatt. De abban is biztos vagyok, ha egyszer egy ilyen procedúrának a végére ér, az éves kontrollokon kívül sokáig nem lesz teendő a fogaival!

Amennyiben küld számunkra emailen egy panoráma rtgt, úgy készíthetünk Önnek egy előzetes kezelési tervet!

Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult, a továbbiakban állunk szíves rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Kapcsolódó kezelések

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk