A fogorvos válaszol

Fogcsiszolás utánni ínyfájdalom

Öt napja lett lecsiszova a felűlről az első három fogam, a negyediket pedig kihúzták mert a gyökérkezelés után érzékeny maradt.A mai napig nagyon fáj belűlről az ínyem. Mikor csiszilták rengeteg vért kellet kiköpnöm.Ráadásul az egyik lecsiszolt fog ha összekoccan az alsó foggal fáj. Eddig ezzel a foggal semmi baj nem volt.A Doktorúr azt mondta hogy kb hat hét múlva lehet majd feltenni a koronákat. Szerettem volna addig ideiglenes koronát, de ezt ő nem javasolta mert nem úgy gyógyul az íny alatta.A bajom még az is hogy azóta nem merek kimenni az emberek közé. Kisebb fajta depressziót kaptam.Nem elég hogy fáj az ínyem, fáj az eddig jó fogam, még szörnyen is nézek ki.Ön szerint ezek normális jelenségek?Önnek az ideiglenes koronáról mi a véleménye? Előre is köszönöm válaszát!

Válasz

Semmiképp sem szerencsés, ha a lecsiszolt fogakat szabadon hagyjuk a végleges fogpótlás beragasztásáig, ui. pont az a zománc réteg hiányzik, ami szigeteli a fog belsejében elhelyezkedő ér-ideg képleteket a külső fizikai-kémiai (főként hő, ill. ozmotikus: pl. édes) hatásoktól. A szakma szabályai szerint ilyenkor ideiglenes koronákkal kell védeni a lecsiszolt csonkokat, főleg ha hat hétig (!) kell várni a koronákra. Az ideiglenes műanyag koronák, ill. az azokat rögzítő ideiglenes cement (esetenként kálcium-tartalmú gyógycement) védi a fogakat attól, hogy a folyamatos ingerek visszafordíthatatlan fogbélgyulladást, vagy fogbélelhalást okozzanak. Az esztétikai szempontokról még nem is beszéltünk, hisz bizonyos esetekben komoly problémák okozója lehet a fogatlan, vagy lecsiszolt fogú „mosoly”, akár a munkahelyen, akár a társas kapcsolatokban.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk