A fogorvos válaszol

fogfájás éjszaka

Tisztelt Doktornő!2-3 hete fáj a jobb felső 7-es fogam kizárólag éjszaka. Akkor, ha összeszorítom, illetve ha csak hozzáér az alsó fogsor, már érzékeny. Nem az éjszakai fogfájás miatt ébredek, hanem ha más miatt felébredek, akkor érzem. Tompa a fájdalom. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm válaszát!

Válasz

Kedves Kérdező!

A fájdalmának több oka is lehet: Mivel elsősorban nyomásérzékenységről van szó, a probléma valószínűleg a fog tartószöveteinél keresendő. Tompa fájdalom általában egy krónikus gyulladásra vagy egy gyulladásmentes túlterhelődésre utal az adott fognál.

Fertőződés létrejöhetett a gyökércsúcsi résznél, a csontban, amennyiben a fog gangraenás. Ebben az esetben a teljes fogbél (vagy annak nagyrésze) elhalt, mely az ereket idegeket tartalmazta, tehát endodonciai problémáról van szó.

Gyulladásos folyamat kialakulhatott a gyökér felülső-oldalsó részénél is, mely komoly fogágybetegségre (tasakképződésre) utalhat. Ilyenkor a mikroorganizmusok a szájüreg felől kerülnek a fog támasztószöveteihez, fájdalmas folyamatokat indukálva. Ebben az esetben parodontális probléma állhat a háttérben.

Fájdalma hátterében infekciómentes folyamat is állhat: A fog fiziológiástól eltérő, túlterhelődése okozhatja a problémát. Amennyiben Ön szorítja éjszaka a fogait vagy csikorgatja (bruxizmus), olyan erők érik a támasztószövetet, melyet már nem képes tolerálni és ez fájdalom formájában jelentkezik. Ebben az esetben gnathológiai kórfolyamat áll a háttérben.

Javaslom, keresse fel fogászati rendelőnket a pontos diagnózis és az adekvát kezelési terv érdekében.

Üdvözlettel: Dr. Sápi Béla

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk