A fogorvos válaszol

Fogfájás korona alatt

T. Szabina

Jó napot! Elől 2 rossz fogamat húzták, a mellette lévő kettőt csiszolták és koronát tettek rájuk. Ennek már kb. 15 éve. Egyre többször érzem, hogy érzékeny, van hogy fáj. Az lenne a kérdésem, hogy ha a csiszolt 2 fog is rossz, esetleg húzni kell, milyen lehetőség van a 4 fog pótlására? Újabb 2 fogat kell csiszolni és már 6 koronám lesz? Köszönöm a segítséget!

Válasz

Kedves Kérdező!

Alapvetően egy hasonló problémát a következő képpen kell megközelíteni:

Szükség van egy panoráma röntgenre, ahol minden foga látható, illetve a két koronás fogról egy-egy kis röntgenre. Ezt követi egy alapos szájvizsgálat, ahol a kezelőorvos felméri az Ön harapási formáját, esetleg máshol meglévő pótlások típusát, egyéb foghiányokat, amik befolyásolhatják a kezelési tervet, stb… Lokálisan csak az adott problémával soha nem szabad foglalkozni, mert szájüregünk, a rágóapparátusunk egy komplex rendszert alkot. Ezt követi egy kezelési terv, ami meglehetősen sok féle lehet, erről részletes tájékoztatást kap a konzultáció alkalmával, és ez minden esetben egyedi, kizárólag az Ön státuszára szabott.

Amennyiben egy 15 éves pótlás alatt fájdalom jelentkezik, nem feltétlen a fogak eltávolítása az egyetlen lehetőség. A röntgenek hozzávetőlegesen megmutatják, mi lehet a gond. Legtöbbször a pótlás cseréjével, az alatta lévő fogak gyökérkezelésével, gyökértömésével, majd csapos-műcsonkos felépítésével tarthatóak a fogak, és készülhet akár egy új, pontosan ugyan olyan hídpótlás is, mint a régi. 

Sajnos a fém pótlás alá beröngenezni/belátni nem tudunk. A készült felvételekkel is a csontban lévő gyökér állapotát szeretnénk felméri. Így előfordulhat az, hogy miután lekerül a régi pótlás, annyira rossz állípotban van a maradék foganyag (pl. alászuvasodott a korona), hogy a fogat már valóban nem tudjuk megmenteni. Ez bizonyos esetekben módosíthatja az előre választott kezelési tervet, de erre viszonylag ritkán kerül sor, és előre természetesen erről a részletes tájékoztatást megkapja a konzultáció alkalmával.

Jelen helyzetben sajnos csak akut ellátás lehetséges. Ez azt jelenti, hogy amennyiben fájdalma van, azt természetesen meg tudjuk szüntetni, az ehhez szükséges kezelés elvégezhető. A pótlás cseréje viszont csak a vészhelyzet megszűntével kivitelezhető.

Fájdalom esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk