A fogorvos válaszol

Fogfájás tömés után

S. Adrienn

Kedves Doktor Úr/Nő,
teljes elkeseredettségemben írok most. 2 hete cserélték a bal felső rágófogamban a tömést. Egy kicsit fájt, érzékeny volt hidegre melegre, ezért úgy döntöttem, kicseréltetem a tömésem. Az elmúlt két hétben fáj, igaz nem mindig, de most sokkal jobban, mint a töméscserélés előtt. Sokszor belenyilal, főleg lefekvés előtt. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szednem, 10-15 perc alatt elmúlik, de az az idő maga a pokol. Egy szürkés színű anyaggal tömte be a fogam. Nem emlékszem a nevére sajnos. Elképzelhető, hogy allergiás lennék rá? Meddig normális ez a fájdalom? Nem merek visszamenni hozzá, a páromnak háromszor állt neki kihúzni a fogát, sikertelenül..
Köszönöm előre is a válaszukat,
Sz. A.

Válasz

Kedves Sz. A.!

Leírása alapján valószínűleg egy mélyebb szuvasodásról lehet szó. Ilyenkor sajnos előfordul az, hogy a fogat gyökérkezelni kell. Általában egy végleges tömés után pár hétig enyhe panaszok előfordulhatnak, de ennek egy javuló tendeciát kellene mutatnia.

Esetleg nem lehet, hogy a mostani tömés ideiglenes van bent? Ugyanis szürkés színű anyagot csak ideiglenes tömést ismerek. Pont ilyen esetekben, mélyebb töméseknél szoktuk alkalmazni azt az eljárást, hogy egy speciális, a fog életben tartását segítő anyagot teszünk a fogbél közelébe, az üreg legmélyebb pontjára, majd erre kerül egy ideiglenes tömés, (rend szerint szürkés színű) amivel el van a fog arra az 1-2 hétre, amíg ki nem derül, életben marad-e.

Nem múló panaszok esetén kénytelen lesz egy akut ellátó helyet keresni, ami a mostani bizonytalan időkben nem feltétlen egyszerű. Állami ellátórendszer biztosan van a területileg illetékes rendelőben. Magánrendelők is tartanak akut ellátást, de jellemzően sajnos csak a saját betegkörüknek.

Jobbulást kívánok, és remélem sikerül megoldódnia a dolognak!

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk