A fogorvos válaszol

Fogfájás,Kismama

F. Mária

Üdvözlöm!
21 hetes kismama vagyok és felül fáj a fogam, Ketodexet szedek este 1db!Annyira elviselhetetlen a fájdalom hogy este alig alszom!Van mikor délelőtt is bele nyillal de az nem vészes!Ez a második terhességem, de az első kisbabámnál nem volt ilyen probléma!A fogorvoshoz 1 hét múlva kaptam időpontot hogy meg nézze hogy ki e lehet húzni, mert egy kicsit be van dagadva az arcom!Így nem szeretne hozzá nyúlni!Valami javaslat hogy addig mit csináljak hogy enyhüljön a fájdalom?
Válaszukat előre is köszönöm

Válasz

Kedves Kismama!

Jelenleg a lehető legrosszabb döntés az, hogy várnak egy feldagadt foggal, hogy majd jobb lesz, aztán esetleg nem mennek bele egy gyökérkezelésbe, mert kismama, és kihúzzák!!!

A dagadásból komolyabb probléma is lehet, ha nem kezelik a fogat, vagy nem támogatják meg gyógyszeresen az immunrendszert!

Amennyiben nincs penicillin érzékenysége, úgy nyugodtan szedhet rá antibiotikumot, ez semmilyen káros hatással nem lesz a babára! (Természetesen orvos által felírt, ellnőrzött körülmények között!)

A gyökérkezelés is megkezdhető, érzéstelenítést is kaphat. Ezeket a beavatkozásokat rutinból végezzük kismamáknál!

Kérem, amennyiben a fog állapota nem indokolja annak húzását (pl.: annyira letört a fog, hogy már nem lehet felépíteni stb…) NE engedje kihúzni a fogat, csak azért, mert állapotos!

A mai szabályozás szerint, megfelelő körülmények között (az Ön testét, pocakját ólomköppeny fedi, a rtg digitális formában készül, ezzel minimalizálva a sugárterhelést),  természetesen az Ön beleegyezésével egy kis rtg felvétel is készíthető a fogról. Ez általában elengedhetetlen a fog állapotának megítélése miatt. Természetesen, ha nem indokolt, nem készül.

Rendelőnkben a hasonló eseteket akut ellátás után mikroszkópos gyökérkezeléssel foglalkozó kolléga látja el hosszú távon. Ezzel a technikával érhető el jelenleg a legjobb eredmény a fogak megtartását illetően.

A lehető leghamarabb el kellene kezdeni a gyökérkezelést. Ilyenkor a fog megnyitásával megszüntetjük a problémát. A csatornák megfelelő átöblítését követően gyógyszeres lezárás kerül a fogba. Rendelőnkben az ilyen fogak befejéze rend szerint a baba születése után történik, hiszen akkor már bátran röntgenezhetünk, ha szükséges CT felvétel is készíthető.

Amennyiben segítségére tudunk lenni, kérem keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk