A fogorvos válaszol

Fogfájdalom

H. Ori

Tisztelt Doktornő!

29 éves vagyok,a fogaim alapvetően nem rosszak,de 1 hónappal ezelőtt észrevettem,hogy a bal oldalon felül van egy lyukas fogam.Hirtelen nyilalló fogfájdalom miatt néztem rá és akkor láttam,hogy a fogam alján egy akkora lyuk van,ami a fogam aljától,ahol az ínyhez ér,majdnem a fog teljes alsó hosszában mintha hiányozna egy darab és szinte teljesen üres…. Ennek semmi jelét nem láttam korábban,nem fájt,rendesen mostam is a fogaimat mindig napi 3x….olyannak láttam,mintha egész egyszerűen letört volna…. Azonnal telefonáltam egy fogászatra,ahol érdeklődtem,és bár minél előbb meg akarom nézetni,de sajnos nem lesz erre a jövő hónapnál előbb elég félretett pénzem…. Ingyenes körzeti orvoshoz pedig biztosan nem megyek,voltak nála borzalmas élményeim,viszont itt sajnos az idő nagyon nagy probléma…A fogamban jelentkező szörnyű fájdalom eleinte néha elmúlt,néha visszatért,néha bevettem rá fájdalomcsillapítót,de mostmár gyakrabban és hosszabb ideig fáj…Inkább este jön elő,hogy a vendégszeretetemet élvezze reggelig,aztán napközben is néha… Rengeteget olvasgattam utána,és félek tőle,hogy csak a gyökérkezelés oldhatná meg,hacsak nem kell kihúzni…. Viszont én nagyon nem bírom a fájdalmat és tűfóbiám van,szóval hiába fáj a fogam,nem tudom rávenni magam arra,hogy elmenjek,mert egy injekcióra biztosan meghívnak….Esetleg nincs semmilyen más érzéstelenítési módszer napjainkban az olyan gyenge idegzetű emberek számára,amilyen én is vagyok?A szinte állandó vagy esti fogfájdalom – bár szörnyű – kibírhat még egy hónapot?Nagyon félek,hogy mi fog ott történni…. Persze ez az állapot is fenntarthatatlan.Tudom,meg kellene nézni,de ez alapján nem tudná megmondani,mégis mire számíthatok,mi lehet a probléma?A fogam ezek mellett csak a hidegre és a ráharapásra érzékeny.De nagyon.

Köszönöm válaszát és elnézést,ha butaságot kérdeztem,de tényleg nyúlszívű vagyok,ha fájdalom van kilátásban…

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Az említett panaszok valóban arra utalnak, hogy a fogát ha lehet, gyökérkezelni kell, amennyiben ez nem lehetséges el kell távolítani. Amennyiben nem kap megfelelő kezelést a fogfájdalom nagy valószínűséggel egy alkalommal nem fog spontán megszűnni, hanem folyamatos lüktető fájdalom alakul ki, esetleg duzzanat jelenhet meg a fog mellett az ínyén vagy az arca is feldagadhat. Ezért javaslom mielőbb kérjen segítséget. Érzéstelenítésre mindenképp szükség van, bevett szokásként a helyi érzéstelenítést használjuk, mert rövid idő alatt kevés gyógyszer beadása mellett megfelelően fádalommentessé lehet tenni a kezelést.  Elvégezhető fogászati kezelés általános érzéstelenítésben (altatás) is, azonban ezt vizsgálatok előzik meg, a laborvizsgálathoz vérvétel szükséges, nagy mennyiségű gyógyszert juttatunk a szervezetbe, számolni kell az altatás általános szövődményeivel, továbbá többletköltséggel is jár. Ezek miatt általánosságban helyi érzéstelenítést javaslunk, a tűtől való félelmében adott esetben egy kis nyugtató bevételével ős lehet segíteni. 

Üdvözlettel 

Uniklinik 

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk