A fogorvos válaszol

Foggyökér csere góc miatt

.

Tisztelt Fogorvos/Nő!Tavaly december elején zárult le a jobb felső 6-os foggal kapcsolatos, mintegy féléves kezeléssorozat, mely szerint egy régebbi korona alatt begyulladt fogamat rendbe tették: további idegek kiölése,átöblítés, gyökértömés csere és négy-tagú, új korona. Már a kezelés elején mondta a fogorvos, hogy ugyanezen korona alatt a bal felső 4-es fogam is szó szerint „kirohadt”. majd a 6-os fogammal foglalkozott hónapokon keresztül és a végén, nem tértünk vissza a 4-es fogra. Én is úgy voltam vele, lehet, hogy mégsem kell rá visszatérni(?) és örültem, hogy a végére értünk! Rá kb. 2-3 hétre elkezdett fájni (nyomásra érzékeny lett) a 4-es fog fölötti rész.Azóta a fogorvosom nem dolgozik, a helyettese azt javasolta, várjuk meg azt a fogorvost, aki csinálta, mert valószínűleg le kell venni a koronát, amely közel 100 eFt volt, mert ő „nem vállalja” koronán keresztüli gyökércserét, levenni viszont az előzmények ismeretében nem engedtem.A rtg. alapján a szájsebészeten is megerősítették a gyökércserét, majd előreláthatólag resectiót hajtanak vére. Azóta fellépett a először a bal könyökömben, majd közvetlenül a fájdalmas részbe történő 3x injekció után a bal felső karomban fájdalom, mely azóta is gyötör. A reumatológus kérdezte, hogy nincs-e góc a szervezetemben és „eszembe jutott”, hogy a foggyökér cserére várok. A fogorvosom azóta nem dolgozik, a rövid időtartamú helyettesítések miatt húzódott el ennyire a beavatkozás.Három dolgot kérdeznék ügyemben:1. Nem szeretném leszedetni a koronát anyagiak miatt, lehet-e koronán keresztül gyökércserét végezni és ezt szakrendelésen meg tudják csinálni, vagy csak magánrendeléseken foglalkoznak ilyesmivel?2. Elképzelhető, hogy az izületi fájdalmaim a fogam miatt vannak? Meddig lehet „várni”, annak elkerülésére, hogy komolyabb problémáim legyenek belőle?3. Magánrendelésükön mennyibe kerül a foggyökér csere?Köszönettel: T. Zsuzsi

Válasz

Ha a foga be van szuvasodva, akkor nem javasolt koronán keresztül elvégezni a gyökértömés cseréjét, mert további szuvas foganyag maradhat vissza a nehezen átlátható korona alatti területen és nem biztosítható a fog hosszútávú megtarthatósága. Ha korona alatt csap is van, akkor sem lehet koronán keresztül gyökértömést cserélni. Gócos fog okozhat az Önéhez hasonló tüneteket és nem javaslom, hogy a gyökértöméscserével várjon. A komoly problémák jelentkezése nem jósolható meg előre! Általánosságban tudok válaszolni az utolsó kérdésére, ezt kérem ne tekintse árajánlat tételnek! Rendelőnkben egy 2 gyökércsatornás fog gyökértömésének eltávolítása 15.000 Ft, emellett az új gyökértömés 27.000 Ft-ba kerül. Az összeget módosíthatja a  gyökércsatorna tágítás típusa, vagy, hogy szükség van -e mikroszkóp használatára, illetőleg van-e számfeletti gyökércsatorna.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk