A fogorvos válaszol

foggyökér eltávolítás után is fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Nő!Már több, mint másfél éve havi rendszerességgel látogatom a fogorvosi rendelőt egy gyulladt fogból kifolyólag. Történetem röviden: 2 éve terhességem alatt az egyik fogam (jobb felső hatos) fölött egy sipoly jelent meg, a fogorvosom akkor nem mert a fogamhoz nyúlni a terhesség miatt, így szülés után (kb. fél évvel az észlelés után) lett gyökérkezelve a fogam (akkorra már elhalt volt a fog), a röntgenen is kimutatható volt a gyulladás. Egyébként fájdalmam nem volt, maximum annyi, hogy a fogíny és az arcom belseje (lágy rész) találkozásánál, ha megnyomtam fájt, illetve amikor kozmetikai kezelésen iontoforézist csináltak akkor érztem húzó fájdalmat a fogam felől a gép felé) – sajnos jobban nem tudom elmagyarázni. Többször lett különböző gyógytöméssel betömve, de a gyulladás nem akart elmúlni, így idén októberben úgy döntött a fogorvos, hogy további gyógytömés fölösleges, ha ennyi idő alatt nem múlt a gyulladás. Eltávolította a gyulladt foggyökeret (leválasztotta a fogam ezen gyökérhez kapcsolódó részét) és kihúzta. Most decemberben mentem vissza (úgy volt, hogy már csapot tesz be és arra jön majd korona), de jeleztem neki, hogy az íny és arc találkozánál a 6-os és 7-es fog közötti részen továbbra is fáj, ha megnyomom, így röntgent csinált, de az semmit sem mutatott ki. Kihúzta a másik arc felé eső gyökeret is (most már csak a szájpadlásom felé eső gyökér maradt meg). Most kell visszamennem, de a nyomásra érezhető fájdalom ugyanúgy megvan, illetve újra voltam kozmetikusnál, ahol az iontoforézis alatt ismét éreztem a húzó fájdalmat a fog felől. Olyan mintha szabályszerűen egy járat lenne a fogamtól a gépig és végigmegy benne a fájdalom. Egyébként semmi más bajom nincs vele, kopogtatásra, hidegre melegre nem fáj. Mi lehet a baj? Lehet, hogy a 7-es fogam gyökerére is ráterjedt a gyulladás? De miért nem mutat semmit a röntgen? Milyen lépéseket lehetne még tenni, hogy kiderítsem mi okozza a fájdalmat? Azért lenne nagyon fontos, mert szeretnénk egy második babát, de addig nem merünk belevágni, amíg ez meg nem oldódik, nehogy problémát okozzon a terhesség alatt. Ön mit javasolna? Milyen egyéb vizsgálatokat lehetne a röntgenen kívül csinálni, hogy kiderüljön mi okozza a problémát? Vagy elképzelhető, hogy a gyökér eltávolítását követően ennyi ideig nem gyógyul meg a gyulladás? TEhát lehet, hogy rendeződni fog a dolog? És addig mi legyen a csap berakásával? Halaszzuk el?Előre is köszönöm szíves válaszukat!

Válasz

A hagyományos röntgenfelvétel két dimenziós így rejtve maradhatnak információk. Az Ön esetében javasolt lenne CBCT- felvétl készítése, amely 3 dimenzióban mutatja a vizsgálandó területet. Ennek a képalkotó eljárás segítségével egyértelműen lehetne látni a csont szerkezetét, az ott lévő esetleges gyulladást.

A csap készítését a CBCT- felvétel eredményétől tenném függővé. Bár egy többgyökerű fog egy gyökere statikailag nem alkalmas egy korona megtartására, csak abban a kívételes esetben, ha híd készül, azaz még más pillérfogak is be lesznek vonva a hídba.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk