A fogorvos válaszol

foggyökér felszívódás

T. Géza

Kedves Doktornő / Doktor Úr !

A 16 éves fiamnak fogszabályozó használata után foggyökér felszívódást mutatott a röntgen. Mit okozhat ez a jövőben , tudunk e tenni valamit a kialakult helyzet javításán ?

Tisztelettel : Tóth Géza

Válasz

Kedves Géza!

Egy endodontus szakembert kellene felkeresni, aki első körben meg fogja vizsgálni a kérdéses fogat, hogy az élő-e még. Ezt követően szinte biztos, hogy egy CT felvétel készítését javasoljuk és valószínűleg gyökérkezelni kell majd a fogat. 

A gyökeret érintő felszívódásoknak 2 alapvető típusát különítjük el, a külső, illetve a belső felszívódást. Fogszabályozó kezelés után rend szerint előbbi jellemző, és érinti az egész gyökércsúcsot. A készült CT felvételen pontosan lehet majd látni, hogy milyen állapotban van a fog, és érdemes-e egyáltalán küzdeni érte, vagy pedig annak eltávolítása javasolt.

Ezt mindenképpen mikroszkópos endodontiában jártas szakemberre kellene bízni, ugyanis az esetleges ellátás bizonyos típusai igényelhetik, hogy a beavatkozást végző orvos lássa a fog legvégén a problémás területet.

A felszívódás az esetek döntő többségében sajnos magától nem áll meg, így a kezelés mielőbbi megkezdését javaslom, amennyiben az tényleg szükséges.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk