A fogorvos válaszol

Foggyökér száma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!A jobb alsó 6-os fogam régebben gyökérkezelve lett. Akkor kiderült, hogy 4 gyökeres ez a fog. Úgy tűnik most a bal alsó 6-osra is ez a sors vár. Előfordulhat, hogy ez a fog 3 gyökeres, vagy készüljek a 4 gyökérre. Az ár miatt kérdezem, mert nem mindegy számomra. Érdeklődnék a gyökérkezelt fogak “élettartama” után is. Hány évet bírnak átlagosan, mielőtt koronára kellene cserélni?Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: K. Zs.

Válasz

A felső hatos fogak rendszerint négy gyökércsatornások, míg az alsó hatosok legtöbbször három gyökércsatornát tartalmaznak. A gyökérkezelt fogak a korábbi szuvasodás mértékétől függően mechanikailag kevésbé ellenállóak, mert a belső szerkezetük meggyengül. Célszerű általában esztétikus fogbetéttel vagy gyökércsappal és koronával helyreállítani a fog koronai részét. Jó szájhigiéne és precízen elkészített gyökértömés és pótlás/fedőtömés esetén ezek a fogak is hosszútávon megtarthatóak, de ugyanúgy hajlamosak szuvasodásra. Rendszeres kontrollvizsgálatokkal és megfelelő felépítmény kialakításával az élettartamuk akár több tíz évre is kitolható!

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk