A fogorvos válaszol

Foggyökér száma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!A jobb alsó 6-os fogam régebben gyökérkezelve lett. Akkor kiderült, hogy 4 gyökeres ez a fog. Úgy tűnik most a bal alsó 6-osra is ez a sors vár. Előfordulhat, hogy ez a fog 3 gyökeres, vagy készüljek a 4 gyökérre. Az ár miatt kérdezem, mert nem mindegy számomra. Érdeklődnék a gyökérkezelt fogak „élettartama” után is. Hány évet bírnak átlagosan, mielőtt koronára kellene cserélni?Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: K. Zs.

Válasz

A felső hatos fogak rendszerint négy gyökércsatornások, míg az alsó hatosok legtöbbször három gyökércsatornát tartalmaznak. A gyökérkezelt fogak a korábbi szuvasodás mértékétől függően mechanikailag kevésbé ellenállóak, mert a belső szerkezetük meggyengül. Célszerű általában esztétikus fogbetéttel vagy gyökércsappal és koronával helyreállítani a fog koronai részét. Jó szájhigiéne és precízen elkészített gyökértömés és pótlás/fedőtömés esetén ezek a fogak is hosszútávon megtarthatóak, de ugyanúgy hajlamosak szuvasodásra. Rendszeres kontrollvizsgálatokkal és megfelelő felépítmény kialakításával az élettartamuk akár több tíz évre is kitolható!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk