A fogorvos válaszol

foggyökérciszta

M. Edit

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Jelenleg gyökérkezelt metszőfogam többszöri gyógyszeres tömés után is gyulladásban van. A fogorvos 6mm-es cisztazsákot talált rajta. Néhány hónapja is ugyanilyen panaszaim voltak egy másik fogam miatt, amelynek gyulladása hosszas kezelés ellenére sem javult, így kihúzta. A kihúzást követően a fog teljesen ép volt, valamilyen más kórok következtében alakulnak ki ilyen tünetek? Milyen háttér betegségek okozhatnak cisztákat?
Üdvözlettel:
M. Edit

Válasz

Kedves Edit!

Egy ciszta létét, illetve pontos méretét kizárólag CT felvétel alapján lehet korrektül megállapítani. Ezen felvételen az is eldől, hogy az elváltozás, egy jól elkészített gyökértömés után sebészileg eltávolítható-e, amennyiben szükség lenne erre. Így a fog eltávolítása sokszor elkerülhető.

A kérdéses metszőfogon lévő gyulladás teljes gyógyulása akár 1-2 évbe is telhet, mely idő alatt egy jól sikerült gyökérkezelést követően Ön teljesen panaszmentes. Amennyiben a befejezett kezelés után panaszai egyáltalán nem javulnak, valószínűleg a gyökércsatorna nem lett megfelelően áttisztítva, esetleg a ciszta mérete miatt eleve sebészi beavatkozásra van szükség.

A ciszta úgynevezett gócbetegség okozója lehet, melynek tünetei elég széles palettán mozognak. Pl. jellemzően bőrkiütéseket, foltos hajhullást, vérképben való eltéréseket okozhat.

Ma, a legjobb elérhető technika hasonló állapotban lévő fogak ellátására a mikroszkópos gyökérkezelés. Ezzel az eljárással rendszerint elkerülhető a fog elvesztése, illetve az említett szájsebészeti kiegészítő műtét.

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk