A fogorvos válaszol

Foggyökértályog-fekély

Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Én a 24 éves kislányom esetéről szeretnék érdeklődni. Egy évvel ezelőtt januárban a jobb felső 2-es fogán gyökér-tályog alakult ki, amelyet műtéttel és gyökértöméssel orvosoltak, és amely azóta viszonylag rendben van. Decemberben a jobb felső bölcsességfoga kezdett fájni, amit a rendellenes növése miatt szájsebészeten kihúztak. Alig telt el 2 hét, a bal oldalon kezedett fájni a hátsó foga, mivel itt még a bölcsességfog nem bújt ki, azt hittük ez a probléma. Egy heti szenvedés után visszament a szájsebészetre, ahol panoráma rtg után kiderült, hogy a bal felső hátsó három fog “fekélyes”(ezt a szót használta a kevésbé kedves doktornő). Kitisztítás után Augmentint és Kliont írt fel a doktornő és 1 hét után fogkő eltávolításra hívja vissza a kislányomat, de előtte még jól le is szúrta, hogy miért nem mos rendesen fogat.Kérdésem az lenne, hogy valóban megelőzhető-e a foggyökér-tályog vagy fekély kialakulása megfelelő szájhigiénével? Menjünk-e el háziorvoshoz egy alapos kivizsgálásra, amiért ilyen gyakran vannak hasonló problémák? A foggyökér-tályog és fekély azonos fogalmak?

Válasz

A fekély a nyálkahártyán kialakult sebet jelenti, a tályog a csont vagy lágyrészek “belsejében” letokolt gennygyülemre utal. A nem megfelelő szájhigiéne hozzájárulhat a fekély kialakulásához, ez általában masszív fogkőlerakódás és fogágybetegség, esetleg a nyálkahártya megsérülése esetén alakul ki. A gyökércsúcsi gyulladás vagy tályog az elhalt fogak gyökércsúcsán alakul ki. Mivel a szájüregben közel 150 féle baktérium él, ezért a nyálkahártya sérülései mindig felülfertőződnek, de az esetek túlnyomó részében komolyabb panaszokat nem okoz a felülfertőződött seb, mert a szájüregi nyálkahártya rendkívül jól gyógyul. Láttatlanban sajnos nem tudom megítélni, hogy a lánya esetében melyik folyamatról van szó. Javasolnék egy alapos, teljeskörű fogászati vizsgálatot, ennek eredményétől függően az ellátást igénylő fogak kezeltetését és a szájhigiéne rendezését. Amennyiben fogászati problémával nem magyarázható meg minden tünet, akkor javaslok egy teljes körű kivizsgálást!

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk