A fogorvos válaszol

Foggyökértályog-fekély

Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Én a 24 éves kislányom esetéről szeretnék érdeklődni. Egy évvel ezelőtt januárban a jobb felső 2-es fogán gyökér-tályog alakult ki, amelyet műtéttel és gyökértöméssel orvosoltak, és amely azóta viszonylag rendben van. Decemberben a jobb felső bölcsességfoga kezdett fájni, amit a rendellenes növése miatt szájsebészeten kihúztak. Alig telt el 2 hét, a bal oldalon kezedett fájni a hátsó foga, mivel itt még a bölcsességfog nem bújt ki, azt hittük ez a probléma. Egy heti szenvedés után visszament a szájsebészetre, ahol panoráma rtg után kiderült, hogy a bal felső hátsó három fog „fekélyes”(ezt a szót használta a kevésbé kedves doktornő). Kitisztítás után Augmentint és Kliont írt fel a doktornő és 1 hét után fogkő eltávolításra hívja vissza a kislányomat, de előtte még jól le is szúrta, hogy miért nem mos rendesen fogat.Kérdésem az lenne, hogy valóban megelőzhető-e a foggyökér-tályog vagy fekély kialakulása megfelelő szájhigiénével? Menjünk-e el háziorvoshoz egy alapos kivizsgálásra, amiért ilyen gyakran vannak hasonló problémák? A foggyökér-tályog és fekély azonos fogalmak?

Válasz

A fekély a nyálkahártyán kialakult sebet jelenti, a tályog a csont vagy lágyrészek „belsejében” letokolt gennygyülemre utal. A nem megfelelő szájhigiéne hozzájárulhat a fekély kialakulásához, ez általában masszív fogkőlerakódás és fogágybetegség, esetleg a nyálkahártya megsérülése esetén alakul ki. A gyökércsúcsi gyulladás vagy tályog az elhalt fogak gyökércsúcsán alakul ki. Mivel a szájüregben közel 150 féle baktérium él, ezért a nyálkahártya sérülései mindig felülfertőződnek, de az esetek túlnyomó részében komolyabb panaszokat nem okoz a felülfertőződött seb, mert a szájüregi nyálkahártya rendkívül jól gyógyul. Láttatlanban sajnos nem tudom megítélni, hogy a lánya esetében melyik folyamatról van szó. Javasolnék egy alapos, teljeskörű fogászati vizsgálatot, ennek eredményétől függően az ellátást igénylő fogak kezeltetését és a szájhigiéne rendezését. Amennyiben fogászati problémával nem magyarázható meg minden tünet, akkor javaslok egy teljes körű kivizsgálást!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk